Оваа грешка со лимон многумина ја прават секое утро- немојте и вие

Апр 9, 2019 | Совети

Водата со лимон е неверојатно освежувачка, закрепнувачка и дава огромен поттик на вашиот метаболизам.

Лимонот е преполн со здравствени предности, а посебно е голем извор на витамин Ц.

Една шолја свеж сок од лимон дава 187% од препорачаната дневна доза на овој витамин, а исто така нуди калиум, магнезиум и бакар.

Постои една честа грешка која луѓето ја прават кога уживаат во чаша вода со лимон.

Не сфаќаат дека кората е еден од најхранливите делови од целиот плод.

Претпоставуваме дека вашата нормална рутина е да го исцедите сокот од лимон и да додадете малку вода.

Жал ни е што ќе ви го кажеме ова, но всушност подготвувате вода со лимон на погрешен начин.

Рецепт за идеална вода со лимон:

Извадете неколку свежи, по можност органски лимони. Исечкајте ги како сакате.

Стиснете некои од исечканите лимони во вода, но не сите. Изрендајте малку кора од исцедените кришки во вашиот пијалак.

Ставете ги останатите парчиња во шише, кригла или некоја друга чаша.

Наполнете до врв со врела или студена вода, по ваша желба. Уживајте!

Здравствените стручњаци велат дека лимонот и водата помагаат во варењето.

Исто така помагаат во успорување на апсорпцијата на храна и обезбедуваат да вашето тело добие најмногу храна при обработката.

Подготвувајќи лимон со вода на вистински начин ќе ги искористите сите негови благодати максимално!

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...