ОВА НЕ СТЕ ГО ПРОБАЛЕ ДОСЕГА: НЕМА ВЕЌЕ ВАРЕЊЕ И ПРЖЕЊЕ ЈАЈЦА!

Дек 14, 2017 | Совети

Ви пренесуваме нов, интересен начин на подготовка на јајца кој многу ќе ви се допадне.

Се работи за сушење на жолчките кои потоа можете да ги употребите било каде.

Вака подготвени јајца може да ви послужат на тост, да ги ставите во салата и да ги комбинирате  на други начини.

Состојки за сушење на жолчките:

200 грама шеќер

200 грама сол

4 јајца

Подготовка:

1. Во сад измешајте шеќер и сол, па во него ставете свежи жолчки кои претходно ги одвоивте од белките.

2. Преку жолчките ставете мешавина од шеќер и сол.

3. Садот прекријте го со чиста пластична фолија, па ставете го во фрижидер на четири дена.

4. Со четка нежно отстранете ја мешавината од сол и шеќер од површината на јајцата, и послужете на саканиот начин.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...