ПОГАЧИ СО ПИЛЕШКО, ПАВЛАКА И ПЕЧУРКИ

Дек 5, 2017 | Пити и тесто

Потребни состојки

  • 250 гр. свежи шампињони
  • 300 гр. пилешко бело месо
  • 1 лажичка сенф
  • 2 пакувања лиснато тесто
  • 2 јајца
  • 1 морков
  • 50 гр. варена пченка
  • 1 главица кромидж
  • 100 мл. бело вино
  • Копар
  • Масло за јадење
  • Сол и црн пипер

Припрема:

Пилешкото месо исецкајте го на коцки и зачинете го со сол и бибер и сенф. Во тава загреана на средна температура ставете го маслото да се загрее. Исецкајте го ситно кромидот и пржете го, па кога ќе омекне додадете ги шампињоните и сецканиот морков и зачинете.

Во тавата додадете ги коцките пилешко месо, а кога месото побели, ставете го виното и оставете да испари. Гответе околу 1 час, а по потреба додавајте малку вода. Откако месото ќе се испржи, тргнете ја тавата од оган. Додадете ја варената пченка и промешајте.

Првата кора лиснато тесто расукајте ја и од неа одвоете 4 кругови. На некој од круговите распоредете го филот од пилешко месо. На краевите намачкајте со изматено јајце. Второто лиснато тесто расукајте го и од него исто така одвојте 4 идентични кругови. Секој наполнет круг со пилешко преклопете го со друг, празен круг. Двете теста убаво притиснете ги од страните за да не истече филот при печење. Од преостанатиот дел од тестото, направете форми и облици по ваша желба, кои ќе ги додадете врз погачите. На крај, секое парче премачкајте го со жолчка.

Погачите наредете ги во тава за печење, која претходно сте ја намачкале со маргарин. Печете во рерна загреана на 220 целзиусови степени, околу 30 минути. Кога ќе бидат готови, направете мал отвор на секое тесто и во него полијте малку разматена кисела павлака. Добар апетит!

Ова е рецепт за најдобрите здрави палачинки

Ова е рецепт за најдобрите здрави палачинки

Палачинките се еден од оние десерти кои би можеле да ги јадеме секој ден и не би се пожалиле дека често се на „менито“. Доколку и самите ги сакате, можеби е време да ги смените класичните и да пробате поздрава верзија во која ќе уживате без каење. Состојки: 1 морков...

Без квасец и чекање да нарасне, од 4 состојки: Најдобар рецепт за интегрален леб кој можете да го јадете и ако сте на диета

Без квасец и чекање да нарасне, од 4 состојки: Најдобар рецепт за интегрален леб кој можете да го јадете и ако сте на диета

Се прави за еден час, а во неговата свежина можете да уживате до 7 дена, доколку можете да одолеете да не го јадете.Ако сте се здебелиле во текот на зимата и сега барате начин да го намалите внесот на калории, ќе започнете со елиминирање на белото брашно. Се прави за...

Вкусни солени палачинки без брашно, млеко и јајца: Направете ги од вода и уште една состојка

Вкусни солени палачинки без брашно, млеко и јајца: Направете ги од вода и уште една состојка

Палачинките се старомоден деликатес кој се прави од состојки кои секоја домаќинка ги има дома. Може да бидат солени, слатки, пржени… Доколку сакате да ги јадете, ви носиме евтин рецепт за кој се потребни само три состојки. Палачинките се прават без брашно, млеко,...

Кралицата на сите пити се прави од готови кори: Полна со фил, мека и вкусна, едноставно совршена

Кралицата на сите пити се прави од готови кори: Полна со фил, мека и вкусна, едноставно совршена

Ова е совршена идеја за вечера, па и доколку не сте вешти во правењето пити, овој рецепт од вас ќе направи да бидете експерт. Ова е совршена идеја за вечера, па и доколку не сте вешти во правењето пити, овој рецепт од вас ќе направи да бидете експерт. Состојки: 500...