Доколку уживате во мексиканската кујна, овој рецепт е вистинскиот избор за вас.
Вистинско задоволство за непцата.
Состојки:
- 12 тортиљи
- Сос од домати
- 2 лажици масло
- 1 главица кромид
- 1 чешне лук
- 1 пиперка
- 400 гр. домати
- Малку магдонос
- 1-2 лажици лимонов сок
- 1 лажица вегета
- Сол и бибер
Фил
- 50 мл масло
- 300 гр. пилешки прсти
- 150 гр. рендан кашкавал
- 1 црвена лута пиперка
- 1-2 лажици сос од доматиасло
- 200 мл кисела павлака
- 1 лажица вегета
Начин на подготовка:
За сосот:
Исецкајте лук, кромид и пиперка и пржете ги неколку минути па додајте домати, сок од лимон, вегета, сол, бибер и динствувајте 5 до 10 минути.
Изблендирајте го сосот за да добиете изедначена смеса.
За филот:
Исецкајте го пилешкото на ленти, а пиперката на мали коцки, па заедно пржете ги на загреано масло.
Тргнете го тавчето од огин па додадете сос од домати, кисела павлака, половина од реднаното сирење и вегета.
Со оваа смеса наполнете ги тортиљите. На површината ставете малку сос од домати и наросете со преостанатото сирење. Ставете ги во тава и печете ги покриени со алуминиумска фолија на температура од 190-200 степени.
Извор: kurir.mk