Само за љубителите на мексиканската кујна – гурмански енчилади

Доколку уживате во мексиканската кујна, овој рецепт е вистинскиот избор за вас.

Вистинско задоволство за непцата.

Состојки:

  • 12 тортиљи
  • Сос од домати
  • 2 лажици масло
  • 1 главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 1 пиперка
  • 400 гр. домати
  • Малку магдонос
  • 1-2 лажици лимонов сок
  • 1 лажица вегета
  • Сол и бибер

 

 

Фил

  • 50 мл масло
  • 300 гр. пилешки прсти
  • 150 гр. рендан кашкавал
  • 1 црвена лута пиперка
  • 1-2 лажици сос од доматиасло
  • 200 мл кисела павлака
  • 1 лажица вегета

 

Начин на подготовка:

За сосот:

Исецкајте лук, кромид и пиперка и пржете ги неколку минути па додајте домати, сок од лимон, вегета, сол, бибер и динствувајте 5 до 10 минути.

Изблендирајте го сосот за да добиете изедначена смеса.

За филот:

Исецкајте го пилешкото на ленти, а пиперката на мали коцки, па заедно пржете ги на загреано масло.

Тргнете го тавчето од огин па додадете сос од домати, кисела павлака, половина од реднаното сирење и вегета.

Со оваа смеса наполнете ги тортиљите. На површината ставете малку сос од домати и наросете со преостанатото сирење. Ставете ги во тава и печете ги покриени со алуминиумска фолија на температура од 190-200 степени.

Извор: kurir.mk