Филети ослич во павлака

Окт 26, 2017 | Риба

Интересен начин на подготовка на риба, вкусно и сочно …

Потребно е:

  • 800 гр филети ослич
  • 3 жолчки
  • 400 мл неутрална павлака
  • 1/2 лажиче лук во прав
  • 1 лажиче сецкан свеж магдонос
  • 1 лажиче босилек
  • 1 лимон
  • мелен сув зачин

за похување:

  • 3 јајца
  • 200 гр брашно
  • 300 мл масло

Подготовка:
– Филетите ослич иззмијте ги и убаво исушете ги. испрскајте ги со сок од лимон и истријте ги со зачини по избор.

– Увалкајте ги во брашно, потоа во изматени јајца и испржете ги на врело масло од двете страни, додека да поруменат.

– Посебно изматете ја павлаката со жолчките, магдоносот, босилекот, лукот и други зачини по вкус.

– Похуваните филети ослич наредете ги во намастена огноотпорна тава. Прелијте ги со смесата со павлака.

– Ставете да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени додека да поруменат.

Предлог за ручек: Печена пастрмка со компири

Предлог за ручек: Печена пастрмка со компири

Предлог што да зготвите за денешниот ручек. Состојки: 2 пастрмки Половина килограм компири Бело вино Маслиново масло Сол, бибер Рузмарин Лимон Три чешниња лук Начин на подготовка: Загрејте ја рерната на 220 степени. Излупете ги и исечкајте ги компирите на помали...

Орада во вино

Орада во вино

Врвна риба во однос на вкусот и подготовката … Потребно е: 1 орада (околу 700 гр) 1 лимон сол, по вкус 100 мл маслиново масло 1/2 китка магдонос 250 мл масло 250 мл вино Подготовка: За маринадата измешајте ги маслиновото масло, изрнданата кора од лимон, ситно...

Посна салата со тестенини и туна

Посна салата со тестенини и туна

Потребни состојки: 2 конзерви туна на парчиња 100 g шампињони 100 g несолени печени кикирики 500 g посни тестенини 400 g посен мајонез 5-6 кисели краставички Сол Начин на подготовка: Сварете ги тестенините и во исто време исечкајте ги и запржете ги малку печурките....

Прекрасни кошнички со туна

Прекрасни кошнички со туна

Прекрасни кошнички со туна кои ќе ја збогатат вашата хроно исхрана. Состојки: За тестото: 200 g ‘ржано брашно ½ прашак за пециво; 1 рамна лажичка морска сол; 2 лажички маслиново масло; 140 ml млака вода. За филот: 1 главица кромид; 1 чешле лук; 2 лажици маслиново...