Месото и црвениот кромид ситно се сечкаат. Додадете масло и зачинете, измешајте и додадете сечкан лук.
Потребно е:
- 500 гр кора за пита
- 50 гр путер
- 500 гр исчистени пилешки батаци
- 300 гр црвен кромид
- 2-3 чешниња лук
- 5 лажици масло + за премачкување на кората
- 200 мл крем
- 250 ml вода
- 3 јајца
- сол
- бибер
Подготовка:
Месото и црвениот кромид ситно се сечкаат. Додадете масло и зачинете, измешајте и додадете сечкан лук.
Корите исечете ги на половина и премачкајте ги со масло. Потоа наредете три кори една врз друга. Истурете една лажица фил и свиткајте во ролна.
Се редат во плех обложен со хартија за печење. Истурете 150 мл вода и печете во рерна загреана на 200 степени. По 15 минути извадете ја питата и прелијте ја со изматени јајца, павлака, 100 мл вода и половина лажичка сол.
Намалете ја температурата на 180 степени и печете уште 20-25 минути.