ТРИК СО КОЈ СЕКОЈА РИБА ЌЕ ОСТАНЕ СОЧНА

Јан 16, 2020 | Совети

Во подготовката на риба во рерна еден од главните проблеми е како да се сочува
нејзината структура од рибно месо од сушење и да се избегне залепувањето на
дното на тавата.
Во тоа помага супер трикот кои е и основа за подготовка за рецепт на печен ослиќ во кора, а
со кој може да се подготви за печење на било кој тип на риба.
Состојки:

  • 800гр филети од ослиќ
  • 1 лимон

Кора:

  • 150 гр тост
  • 40 гр рендано биено сирење
  • 50 мл маслиново масло
  • 1 лажица сечкан магдонос
  • 20гр мелени бадеми

Додаток:

  • 200 гр спанаќ
  • 400 гр компири

Подготовка:
1. Излупените и на коцки исечени компири ставете ги во ладна вода и во меѓувреме измијте
го спанаќот и исечете го на ленти од околу 2 сантиметри.
2. За филетите ослиќ подгответе маринада, ставете го ослиќот во сад и прелијте го со сок од
еден лимон, малку сол и бибер и оставете да отстои околу 10 минути. Подгответе ја смесата
во која ослиќот ќе се пече, со тост тргнете ја кората, исецкајте магдонос, додајте рендано
сирење, маслиново масло и сето тоа заедно ставете во садот со ослиќ и втиснете.
3. Половина од подготвената смеса ставете ја во керамички сад за печење, на неа ставете ги
филетите ослиќ, посипете со мелените бадеми и по нив додадете го остатокот од смесата.
Рибата ставете ја во рерна на 150 степени целзиусови и печете околу 15 минути.
Послужете со зготвениот спанаќ и компир и по желба додајте кришки сечени домати.
Тајната која ќе осигура филетите ослиќ да не се исушат за време на печењето е корицата
кората на рибата и за време на печењето станува крцкава, задржувајќи ја рибата сочна. На
овој начин можете да подготвите било кој тип на поголема риба и бидете сигурни дека за
време на печењето нема да се исуши

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...