Таблица со калории

Мар 18, 2019 | Совети

Производ (100гр)

Енергија

kJ

kcal

Млеко (0,9 %)

167

40

Млеко (3,2 %)

275

66

Јогурт

360

40

Кисела павлака

800

192

Слатка павлака

1300

317

Пудинг од чоколадо

560

134

Крем сирење (23% масти)

480

115

Сирење (45%)

1555

372

 Месо, месни производи и риба

Производ (100гр)

Енергија

kJ

kcal

Јагнешко(средно масна)

875

211

Црн дроб (телешки)

575

137

Паштета од црн дроб

1860

440

Колбас (просечен)

1355

324

Мелено, мешано месо

1060

253

Овчо месо

1050

246

Пилешко (бело месо без коски)

600

144

Сланина, пилешка, мисиркина

820

197

Сланина

2530

605

Свинско

1445

345

Пушена шунка и пршут

1653

385

Шункамисиркина/пилешка

525

128

Телешко

390

105

Харинга

650

155

Туна во маско

1270

303

Лосос

910

217

Сардини во масло

1005

240

Скуша

820

195

Ракчиња

310

91

Јагула

875

209

Лигњи

295

77

Јастог

305

86

 Масти

Производ (100гр)

Енергија

kJ

kcal

Путер

3190

755

Маргарин

3040

720

Мајонез

3200

761

Мајонезлајт

1440

341

Свинска маст

3800

900

Растителна маст

3150

753

Тартарсос

1975

480

Маслиново масло

3800

900

Масло од репка

3800

900

Масло од сончоглед

3885

928

Масло од пченкарни никулци

3891

930

Производи од житарици

Производ (100гр)

Енергија

kJ

kcal

Црн леб

1046

250

Тост

1590

397

Гриз

1550

370

Колачи од тесто

1315

314

Пуканки

1580

376

Леб со цели зрна

1004

240

Пченкарен леб

915

220

Корнфлејкс

1625

388

Мусли

1550

371

Полубел леб

1055

252

Пченкарно брашно

1550

370

ʹРжано брашно

1490

356

Ориз

1540

368

Соја во зрно

1785

427

Сирење од соја (тофу)

285

72

Овес

1680

402

Овошје и зеленчук

Производ (100гр)

Енергија

kJ

kcal

Ананас

230

56

Банани

410

99

Боровинки

260

62

Праски

192

46

Дињи

100

24

Грозјето

295

70

Грејпфрут

180

42

Јаболко

218

52

Јагоди

150

36

Киви

230

55

Круши

230

55

Лубеница

100

24

Малина

170

40

Мандарина

200

48

Кајсија

230

54

Портокал

226

54

Рибизли (црвени)

190

45

Сливи

245

58

Цреши

240

57

Артичоци

90

23

Брокула

140

33

Цвекло

150

37

Целер

159

38

Грав

480

110

Грашок

389

93

Краставици

42

10

Зелка (кисела)

109

26

Зелка (блага)

218

52

Кромид

175

42

Морков

146

35

Пиперка

117

28

Модар патлиџан

110

26

Домати

80

19

Шампињони

101

24

Спанаќ

96

23

Марула

59

14

Зелка

100

25

Компири

355

85

Благо

Производ (100гр)

Енергија

  kJ

kcal

Бисквит масен

1945

462

Бонбони тврди обични

1630

390

Бобони овошни

1220

292

Млечно чоколадо

2355

563

Чоколадо за готвење

2355

564

Чоколадни бонбони

1985

490

Еурокрем–нутела

2220

534

Мастики

1170

280

Гумени бонбони

1450

345

Какао во прав

970

232

Бисквит со прелив од чоколадо

2200

530

Мармелад

1090

261

Мед

1275

303

Наполитанки

2305

550

Пишкоти

1635

393

Плазма кекс

1810

440

Пудинг во прав

1600

380

Шеќер кристален

1650

391

Пијалоци

Производ (100гр)

Енергија

kJ

kcal

Лимонада

210

49

Светло пиво

190

45

Црно вино

280

66

Бело вино

290

70

Ракија

770

185

Пенливо вино

350

84

Виски

1050

250

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...