Смрзнатиот лимон е помоќен од хемотерапијата, а помага за слабеење, дијабетес, тумор – еве како се користи

Фев 1, 2019 | Совети

Сите знаеме дека цитрусите, а особено лимонот е многу здрав. Содржи витамин Ц кој има антиоксидантно дејство.

Го зајакнува имунитетот, се бори против слободните радикали и ги убива канцерогените клетки.

Треба почесто да се конзумира, речиси секојдневно, според препораките на светски познати нутриционисти.

За утринската лимонада е многу пишувано: наместо да ја засладувате со шеќер, ставете малку мед, па ќе забележите дека многу е повкусно и поздраво, бидејќи овој напиток штити и помага во превенција на многу болести.

Според некои извори, смрзнатиот лимон е помоќен од хемотерапија кога станува збор за борбата против ракот.

Според истражувањето спроведено на Универзиртетот Стенфорд, се покажало дека лимонот, а особено неговата кора е исклучително здрава.

Студијата покажала дека состојките кои се содржат во кората на лимнот можат да ги уништат клетките од рак на 12 видови рак, вклучувајќи ги и најсмртоносните – рак на простата, дебело црево, бели дробови…

ЕВЕ ЗА ШТО ПОМАГА ЛИМОНОТ:

  • го зајакнува имунитетот
  • ги уништува лошите бактерии
  • ги убива канцерогените клетки
  • го чисти организмот од токсини

Лимонот може да го замрзнете, па да го одмрзнете по потреба. Можете да го искомбинирате со ѓумбир, мед, но и да го користите како лек со лук.

На тој начин ќе го зајакнете вашиот организам и ќе се заштитите дури и од најопасната болест на 21 век а тоа е ракот.

КАКО СЕ УПОТРЕБУВА

Најпрво измијте го темелно лимонот (може да се остави во вода со сода бикарбона или оцет, да отстои извесно време), потоа ставете го зип – кесичка, па во замрзнувач.

Кога целосно ќе замрзне изрендајте го со помош на ренде.

Вака приготвениот рендан лимон додавајте го во било кое јадење, може врз сладолед, салата, супа, во сок од портокал или било кој друг вид на сок.

Ренданиот лимон овозможува подобар вкус со што го зајакнува прехрамбениот профил на храната.

Лимоновата кора содржи 10 пати повеќе витамини отколку пулпата и сокот заедно, па затоа здравствените научници го препорачуваат.

Освен тоа, кората од лимонот има силно антибактериско и антимикробно дејство што значи дека успешно се бори против бактериите и габичните инфекции.

Лимоновата кора исто така, го регулира крвниот притисок, има антидепресивно дејство и го подобрува расположението.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...