Овој рецепт ни го испрати Русинка Јаковлеска од Битола.
Состојки:
- 300 g брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- 2 лажички сенф во прав
- 150 g маргарин, на коцки
- 150 g рендан кашкавал
- 1 јајце
- млеко за премачкување
- сусам за посипување
Подготовка:
Помешајте ги брашното, прашокот за пециво и сенфот.
Додајте ги коцките маргарин и со вилушка или со прсти измешајте го сето тоа, да се добијат зрнца.
Додадете го кашкавалот, промешајте, додајте го јајцето и 4-5 лажици ладна вода и измесете го тестото.
Пренесете го тестото на побрашнета маса, исукајте го на дебелина од околу 8 mm и со помош на калап исечете форми на ѕвезди (или некои други).
Наредете ги ѕвездите во тавче на хартија за печење, премачкајте ги со млеко, посипете ги со сусам и печете ги во загреана рерна на 200°C, 10-12 минути или додека не се заруменат.
Добар апетит!