Разбиен еден од најголемите митови за храна и здравје

Мај 8, 2018 | Совети

-Наспроти сите совети кои можете да ги прочитате во многу текстови за диети, нашата студија покажа дека не мора да го ограничувате конзумирањето јајца и дека тие спаѓаат во здравата исхрана, вели доктор Фулер, автор на студијата.

Конзумирањето на дури 12 јајца неделно не го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести кај луѓето, покажа неодамнешно истражување.

Истражувачите од Универзитетот во Сиднеј конечно го разбија митот за конзумирањето јајца и нивното влијание на нашето здравје. Имено, екипата која учествувала во студијата спровела експеримент кој покажал дека јадењето на дури 12 јајца неделно не го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања кај луѓето кои имаат предиспозиции да добијат дијабетес и кај оние кој боледуваат од дијабетес тип 2.

-Наспроти сите совети кои можете да ги прочитате во многу текстови за диети, нашата студија покажа дека не мора да го ограничувате конзумирањето јајца и дека тие спаѓаат во здравата исхрана, вели доктор Фулер, автор на студијата.

Фулер додава дека јајцата се извор на протеин и микронутриенти кои го поддржуваат нашето здравје – видот, работата на срцето, крвниот притисок итн.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...