Природен лек против настинки

Ное 27, 2018 | Совети

Брзо и едноставно решение кое ќе ве ослободи од главоболки и кашлање и е многу лесно да се направи, а исто така е многу вкусно. Сите состојки што ви се потребни се лесно достапни.

Ви треба шеќер, вода, лимон, мед, ѓумбир, каранфилче и шеќер во прав.

Подготовка:

Една полна шоља шеќер и една полна чаша вода ставете ги во тенџере. Исцедете половина лимон и додадете лажичка мед, ѓумбир и исецкано каранфилче. Ставете го на шпоретот и мешајте додека не зоврие, потоа намалете ја температурата и така мешајте 15-20 минути.

Смесата треба да биде густа и темна како сируп. Кога малку ќе се олади, на плех тава ставете хартија за печење, а потоа со лажица направете бонбони од подготвената мешавина. По 20 минути, откако ќе се ладат, попрскајте шеќер во прав над нив.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...