Престанете да купувате ѓумбир, насадете го сами дома

Мар 6, 2019 | Совети

Ѓумбирот, како еден од најпознатите вкусни и здрави зачини, имаат карактеристична арома и вкус кој обезбедува бројни здравствени придобивки. Често се препорачува како лек против гадење и стомачни проблеми.

Има моќни антиинфламаторни својства кои ја ублажуваат болката во зглобовите и мускулите, а овие карактеристики ја олеснуваат вкочанетоста како резултат на остеоартритис. Освен стомачните проблеми, ѓумбирот може да ја олесни и менструалната болка и да го олесни варењето.

Значи, дефинитивно треба да го вклучите овој неверојатен зачин во дневното мени. Можете да направите чај од ѓумбир чај, или да го додадете коренот од ѓумбир изрендан во десерти или други оброци.

Што е уште поинтересно, ѓумбирот можете да го одгледате во вашиот дом и на тој начин да имате бесконечни резерви во секое време кога ќе ви затреба.

Toa што треба да направите е следново:

Не купувајте корени ѓумбир од продавниците за храна, бидејќи е можно да се прскаат со хемикалии и да имаат во себе инхибитори. Наместо тоа земете плиток и широк сад и пополнете го со богата почва.

Потоа, ставете го коренот ѓумбир во вода преку ноќта. Следното утро, ставете го коренот во почвата со пупките кои се насочени нагоре. Осигурајте се дека корените се покриени со 2 сантиметри земја. Потоа, добро го натапкајте и ставете го садот на топло и пријатно место, но затскриени од сонцето. За да ја задржите влагата прскајте го и само по неколку недели ќе ги забележите првите резултати.

Ѓумбирот расте ниско, што значи дека можете да го раснете во удобноста на вашата куќа. Веднаш штом ќе отсечете дел од негоа, остатокот ќе продолжи да расте. Ќе видите колку е лесно да се развива сопствена бесконечна набавка на ѓумбир, која е без опасни индустриски хемикалии!

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...