После ова никогаш повеќе нема да ставате лимон во пијалокот

Окт 8, 2018 | Пијалоци (Шејкови), Совети

Ако сте од оние луѓе кои не можат да си го замислат пијалокот без парчиња лимон во него, тогаш после ова сознание длабоко ќе се разочарате.

Парчињата лимон во леден чај, коктели и други пијалоци навистина даваат посебна арома и свежина, но тоа е само убава слика однадвор. Ако малку подлабоко размислиме за тоа дали е тоа здраво и добро за нашиот организам, дали ќе можеме да одговориме на прашањето – колку воопшто е чисто тоа парче лимон кое се наоѓа во нашата чаша?

Студијата која е објавена во Journal of Environmental Health уште во 2007 година ги покажала резултатите од 21 различен ресторан. Тие заклучиле дека речиси 70 отсто од примероците произведуваат некој вид на микроби.

„Микробите кои се пронајдени на нашите примероци од лимон имаат потенцијал да предизвикаат заразни болести“, напишал во студијата еден од главните истражувачи.

Д-р професор по микробиологија и патологија на Универзитетот во Њујорк, Филип Тиерно, не ја ублажил загриженоста во врска со различните бактерии кои престојуваат во пијалоците кои ги конзумираме во рестораните и кафулињата.

„Келнерот или барменот најпрво го зема лимонот во раце, го допира, го сече, па го става во вашата чаша. Тоа е процес кој трае, а вие не можете да бидете сигурни дали тој ги измил рацете пред да ја направи таа работа“, објаснува докторот.

Дури и ако рестораните и кафулињата практикуваат миење на лимонот веднаш откако ќе го донесат за употреба, никако не можеме да бидеме сигурни каква е личната хигиена на личноста која е последна во тој синџир додека лимонот дојде до нас.

Ќе ви ја згрее душата и ќе ве воодушеви од првата голтка: Кафе ЛАТЕ со тиква

Ќе ви ја згрее душата и ќе ве воодушеви од првата голтка: Кафе ЛАТЕ со тиква

Во мало тенџере на средна топлина загрејте го млекото додека не се загрее, но не и врие. Сварете го кафето и истурете го во шолја, а потоа додадете го пирето од тиква, засладувачот, зачинот и екстрактот од ванила и убаво измешајте. Направете пена со жица за млеко, па...

Безброј придобивки од ѓумбирот, подгответе си здравје во чинија и чаша

Безброј придобивки од ѓумбирот, подгответе си здравје во чинија и чаша

Оваа разноврсна суперхрана има безброј здравствени придобивки, од лекување на болести до намалување на болката во мускулите. Но, поради што ѓумбирот е навистина толку супер? Без разлика дали сакате да додадете зачин во вашата храна или да го зачините кафето за огнен...

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...