Додека уште имате од домашниот ајвар направете ја оваа превкусна пита со мелено месо и ајвар.
Потребно е:
- 1 пакување готови кори за пита (9 кори)
- 500 гр мелено месо
- 350 гр ајвар
- 4 јајца
- 200 гр кисела павлака
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- масло
- мелен сув зачин
- сол, бибер
Подготовка:
Кромидот ситно исецкајте го и испржете го на малку масло. Додадете го меленото месо и продолжете со пржењето.
Кога ќе се испржи месото додадете го ситно сецканиот лук и зачинете со сол, мелен сув зачин и малку бибер.
Тргнете ја тавата на страна и додадете го ајварот. Убаво измешајте.
Тавата од рерна убаво намастете ја и доле ставете 3 кори. Секоја кора испрскајте ја со малку масло.
На третата кора ставете 1/2 од филот со месо и ајвар.
Ставете повторно уште три кори и потоа остатокот од филот. На крај завршете со преостанатите три кори.
И последната кора испрскајте ја со масло и на повеќе места избодете ја со вилушка. Исечете ја питата на коцки.
Во еден сад изматете ги јајцата со киселата павлака. Со оваа смеса прелијте ја питата.
Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 40 минути.
Послужете ја со кисела павлака.