Пет последици ако го исфрлите лебот од исхраната

Сеп 11, 2018 | Совети

Лебот повеќе не е посакувана намирница. Се поголем е бројот на луѓе кои во најразличните диети го исфрлаат лебот од исхраната со цел да го намалат вносот на јаглени хидрати. Но сепак, треба да бидете внимателни бидејќи токму јаглените хидрати се исклучително важни за правилно функционирање на нашиот организам.

Кога ќе го намалите внeсот на јаглени хидрати, прво што ќе забележите е дека повеќе не сте отечени, како и тоа дека сте олабеле. Сепак, тоа не значи дека сте се ослободиле од масните наслаги, туку значи дека сте се ослободиле од вишокот на течности, но во секој случај, тоа е забележително на вагата. Не давајте ова да ве заведе и посветете поголемо внимание на следните предупредувања:

Лош здив

Нашиот мозок се храни токму со јаглени хидрати за да може нормално да функционира, па ако ги нема во доволно количество во нашето тело, следат процеси кои на крајот предизвикуваат и лош здив, сува уста, замор, слабост и несоница. Со текот на времето ќе се навикнете, но експертите велат дека ова секако не е добро и дека никако не би требало сосема да го исклучите внeсот на јаглени хидрати.

Пореметено ниво на шеќер во крвта

Со исфрлањето на јаглените хидрати ќе дојде до големи осцилации во нивото на шеќер во крвта. Затоа, не е воопшто лошо да се јаде леб од цело зрно, тоа ќе направи баланс.

Недостаток на енергија

Целите зрна од житарки се одличен извор на железо, магнезиум и витамин Б кои се одлични извори на енергија. Ако му ги скратите на организмот, јасно е дека тој ќе работи многу послабо, а и нема да можете ниту редовно да вежбате.

Проблеми со варењето

Системот за варење нема добро да функционира ако сосема го отфрлите лебот, особено оној од цело зрно. Ќе се соочите и со проблеми со столицата, но и со компликациите од евентуалните хронични болести.

Нервоза

Јаглените хидрати се важни и за одржување на нивото на серотонинот, хормонот на среќа, така што со нивното исфрлање веројатно ќе станете раздразливи и нерасположени.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...