Опасно за здравјето: Оваа состојка сите ја консумираме, а не смее да внесуваме повеќе од 5 грама дневно од неа

Авг 8, 2019 | Совети

Преголемиот внес на сол лошо влијае на здравјето на нашето срце и крвните садови, а една од последиците е и зголемен крвен притисок.

Овие знаци покажуваат дека внесувате премногу сол во вашиот организам.

1. Имате проблеми со бубрезите. Натриумот влијае и на функцијата на бубрезите, а преголемата количина на сол и натриум предизвикува создавање на бубрежни камења.

Експертите велат дека личностите кои имаат проблеми со бубрезите треба да го ограничат внесот на сол на максимум една мала лажичка дневно,

а зависно од тежината на здравствените проблеми, количината би требало да биде уште помала.

2. Одеднаш се чувствувате подуено и потечено.

Само еден ден претерување со внесот на сол може да предизвика оток кај луѓето кои имаат забавен организам или здравствени проблеми.

Отокот настанува поради акумулација на течностите, а него може да го предизвика големиот внес на натриум кој се наоѓа во солта.

3. Често сте жедни. Храната со висок процент на натриум (чипс, пица и слично) ќе влијае врз балансот во вашиот организам и ќе ве направи жедни.

Кога јадете вакви намирници обидете се да испиете што повеќе вода за на вашиот организам да му го дадете она по кое копнее во тој момент – течност.

Ако чувството на жед е ненаситно, тогаш побарајте совет од доктор бидејќи тоа е еден од тивките симптоми на дијабетес.

4. Преголемиот внес на сол лошо влијае на здравјето на нашето срце и крвните садови, а една од последиците е и зголемен крвен притисок.

Совет: Експертите велат дека дневно не би смееле да внесуваме повеќе од 5 грама сол (количина која ја собира во една чајна лажица),

а внесот на натриум не би смеел да изнесува повеќе од 2 грама.

Кога го солите јадењето, правете го тоа со прсти, а не со соларче бидејќи така полесно ќе ја контролирате количината која ќе ја додадете во храната.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...