Овие работи не смеете да ги јадете ако веќе сте наполниле 30 години

Дек 24, 2018 | Совети

Најголемата корист од зрелоста е дека вие сте потполно слободни во вашите постапки. Вклучувајќи го и изборот на храна.

Но кога стомакот расте и вредностите на вагата стануваат застрашувачки, а ние сакаме да сме исто толку убави на 30 години, како и на 20, треба повторно да се преиспита начинот на исхрана.

Еве кои храни треба да ги исклучите целосно од менито кога свеќите на тортата ќе станат повеќе од 30:

1. Засладен јогурт

Млечните јогурт со различни вкусови содржат многу повеќе шеќер отколку чоколадото, на пример. За да имате здрав тен и кожа без брчки, ќе треба да се откажете од него.

2. Конзервиран зеленчук

Во конзервираниот зеленчук содржи многу сол, која помага за предвременото стареење на кожата. Исто така, постои негативен ефект врз нормалниот крвен притисок.

Особено опасно е конзумирање на зеленчук во конзерви, кои може да вклучуваат хемикалии кои предизвикуваат рак, неплодност и дебелината.

3. Алкохол

Со возраста, телото престанува да апсорбира алкохол. Ако на 21 година можете да пиете пиво, да танцувате по полноќ и да изгледате убаво наутро, тоа веќе нема да ви е можно на 30 години.

Во прилог на утринскиот мамурлак, алкохолот ја „цица“ целата влага од вашето тело, што е лошо за еластичноста на кожата.

4. Колбаси

Конзервансите, подобрувачот на вкусот и стабилизаторите се содржани во нив, го провоцираат развојот на рак на желудникот и други болести. Всушност, дури и луѓето кои не наполниле 30 години, треба да ги исклучат од исхраната.

5. Бисквити со полнење

Многу луѓе сакаат да имаат појадок со нив. Брз, вкусен и ситен. Но, овие бисквити носат огромен ризик од кардиоваскуларни болести. Како самите бисквити, така и нивниот фил вклучуваат голема количина шеќер.

6. Газирани пијалоци

Оние кои мислат за продолжување на родот, треба засекогаш да заборават за слатките газирани пијалоци. Тие содржат огромно количество шеќер и канцерогени бои, кои водат до неплодност кај мажите, но исто така и кај жените.

7. Диететски пијалаци

Пијалаците, како диеталната кола содржат хемиски бои кои имаат негативен ефект врз хормоните на тироидната жлезда.

8. Пуканки

Се разбира, самата пченка не штети, но методот и технологијата на нејзината подготовка се многу опасни. Покрај тоа, пуканки содржи огромна количина сол, палмово масло и синтетички состојки.

9. Чипсови

Одамна е познато дека брашното од компир или специјалните снегулки се користат наместо природен компир за да се подготви чипс. Но, ова не е најлошото во оваа храна.

Производителите додаваат натриум глутамат и разни синтетички вкусови за подобрување на вкусот.

10. Соја сос

Не помалку штетните кечап и мајонез постепено почнаа да го поместуваат сосот од соја од масата. Се разбира, сосот базиран на пржени соја зрна не е толку штетен како мајонезот, но ние не мора да веруваме во неговата целосна безбедност.

Тој содржи огромна количина на сол, која има иритирачки ефект врз поставата, формира бубрежни камења и помага да ставање соли во зглобовите.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...