Овие намирници ја зголемуваат плодноста

Јан 22, 2019 | Совети

Првиот чекор кон здрав репродуктивен систем е одржување на рамнотежа на хoрмоните. Иако многу фактори влијаат на можноста да ја добиете улогата родител, здравиот начин на живот и правилната исхрана се едни од поважните.

Авокадо

Ова овошје содржи доста незаситени масти кои можат да ја зголемат плодноста. Имено, едно истражување покажало дека жените чија исхрана е богата со овие масти, а кои биле вклучени во програмата за вештачко оплодување, имале три пати поголем успех во обидите за забременат.

Семки од сончоглед

Препуштете му се на уживањето во овие грицкалки барем три пати неделно. Богати со цинк, семките од сончоглед помагаат во одржувањето на рамнотежа на репродуктивните хормони и влијаат позитивно врз квалитетот на јајце клетките.

Цимет

Овој ароматичен зачин има способност за намалување на инсулинот и зголемување на шансите за зачнување во плодните денови.

Јајца

Подгответе си поширани јајца или меко варени, но избегнувајте омлет. Жолчката која не е тврда содржи повеќе витамин Д и Б6 кои се заслужни за зголемување на лачењето на прогестеронот, хормон кој игра важна улога при зачнувањето.

Хељда

Семето од хељда е богато со материи кои кај жените го намалуваат инсулинот и тестостеронот, а со самото тоа ја зголемуваат можноста за зачнување во време на овулацијата.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...