Ова е најдобрата храна за убава кожа

Ное 2, 2018 | Совети

Имате работа со високо ниво на стрес? Имате акни и црвенило?

Можеби не можете да ја смените генетиката, но дефинитивно во вашата исхрана можете да додадете храна која ќе ја направи вашата кожа здрава, свежа и еластична.

Краставица

Краставицата е веројатно најдобриот зеленчук за вашата кожа, бидејќи е богата со вода и придонесува за младешка кожа. Таа содржи и витамини Б и Ц, железо, цинк, фолна киселина, магнезиум, калциум и калиум и има анти-воспалителни состојки.

Кељ

Овој зелен зеленчук е одличен извор на витамините А, Ц и Е од кои сите имаат состојки кои го спречуваат стареењето и поттикнуваат раст на нови клетки на кожата. Кељот е богат и со минерали, како магнезиум и калциум кои ја прават кожата здрава и блескава. Направете зелен сок од кељ или пак ставете маска од изгмечен  кељ на лицето.

Папаја

Одличната портокалова боја на ова овошје се должи на бета-каротенот, кој го разложува витаминот А во нашето тело, и придонесува за заштита на кожата. Ваквиот ензим на папајата е содржан во ексфолирачките маски за лице, но кога се конзумира свеж придонесува за блескава кожа и очи.

Семки од тиква

Овие семки се богати со витамин Б и биотин, кои се една од најважните состојки за зајакнување на кожата, коските и кожата. Семките од тиква се богати и со минерали, како што е цинкот чиј недостаток може да предизвика акни. Додадете ги во вашата супа или салата, па дури и во вашите колачиња.

Чиа семе

Ова семе е едно од најздравите семиња во исхраната и одличен извор на есенцијалните масни киселини кои ја прават кожата и косата блескава. Тоа содржи  и антиоксиданти кои се супер борец против штетата предизвикана од слободните радикали.

Зелка

Овој зеленчук не само што е одлична храна за убавината. Богата со природни влакна и сулфорафан, кој придонесува за спречување на стареењето, но и со витамин Ц кој е одличен за кожата.

Лимон

Лимонот е еден од најдобрите пријатели на кожата поради витаминот Ц кој ја обновува и освежува кожата. Додадете го во водата која ја пиете во текот на денот, чајот, рибата и салатите.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...