Оваа намирница е клучот за среќен живот

Окт 27, 2017 | Совети

Секојдневното конзумирање масно сирење би можело да биде клуч за среќен живот, покажало најновото научно истражување.

Научниците од Универзитетот во Копенхаген утврдиле дека конзумирањето сирење е добро за здраво срце.

Во студијата долга 12 недели, во која учествувале 139 лица, третина од испитаниците секој ден конзумирале по 80 грама стандардно, масно сирење, другa третина конзумирале по 80 грама обезмастено сирење.

Контролната група наместо сирење јадела 90 грама леб со џем.

Резултатите покажале дека кај групата која конзумирала масно сирење не смо што не дошло до промена во нивото на холестеролот, обемот на струк и крвниот притисок, туку нивното оптшо здравје било подобрено.

Иако нивото на холестеролот кај испитаниците од сите групи останало исто во просек, кај лицата кои конзумирале масно сирење забележан е пораст на нивото на „добар“ холестерол.

Едно независно јапонско истражување покажало дека конзумирањето сирење спречува таложење на масти во црниот дроб, додека други укажале на тоа дека би можело да придонесе во подобро спиење, подобро расположение, па дури и полесно слабеење.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...