Не пијте таблети против болка! Одредени намирници имаат исто дејство

Јул 4, 2019 | Совети

Болка во мускулите
Цреша – еден грст од овие плодови или две чаши сок од цреша во денот, ќе ви ги намалат болките во мускулите. Црешата содржи антивоспалителен ензим како ибопрофенот, но без никакви нус појави и штетно влијание врз желудникот и бубрегот.

Губење на меморијата
Сончогледово семе – конзумирајте една четвртина шоља дневно. Семето на сончогледот изобилува со витамин Е кој ги штити неуроните во мозокот од акумулиран стрес, што значи подолго ќе паметите.

Недостаток на концентрација
Јајца- конзумирајте по едно јајце во денот. Јајцата содржат хранливи материи кои му помагаат на мозокот да ги пренесе наредбите на остатокот од вашето тело и истовремено ја одржува структурата на клеточната мембрана.

Стареење на кожата
Портокал – конзумирајте по една во денот или две чаши сок од портокал. Витамнот Ц му помага на телото во производство на колаген, протеин кој ја одржува кожата еластична.

Депресија
Кафеав ориз – конзумираје по една шоља варен кафеав ориз во денот. Јаглехидратите помагаат во регулирањето на производството на серотонинот, кој влијае на контролата на расположението.

Несоница

Пилешко месо – конзумирајте по 100 грама во денот. Пилешкото содржи аминокиселина која му помага на телото да го произведува хормонот мелатонин кој помага подобро да се спие.

Отечени очи
Зелен чај – конзумирајте по една шоља дневно, после јадење. Отеченоста која создава темни кругови околу очите често е предизвикана поради задржување на течност. Зелениот чај ги намалува нesаканите отоци по целото тело.

Недостаток од енергија
Банани – конзумирајте по една дневно. Бананата е богата со калиум и магнезиум кои се клучни елементи за производство и чување на енергијата.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...