Неколку намирници што го исфрлаат никотинот надвор од телото

Дек 3, 2018 | Совети

1 – Спанаќ
Фолната киселина е многу важна за нормалното функционирање и развој на телото, но исто така му помага на телото да се ослободи од никотинот. Големи количини фолна киселина се наоѓаат во спанаќот.

2 – Брокула, карфиол, зелка
Покрај тоа што имаат полифеноли за кои се покажало дека се корисни за намалување на различните инфекции во дигестивниот систем, исто така содржат и антиоксиданти кои го чистат телото од бројни токсини. Варете ги колку што е можно пократко.

3 – Зелен чај и витаминска вода
Со пушењето телото ја губи потребната течност и организмот станува многу побрзо во состојбата на дехидрација. Пиење голема количина домашна витаминска вода што лесно ќе ја направите и зелениот чај преполн со антиоксиданти ќе го извади никотин од телото.

4 – Моркови
Никотинот ја уништува кожата и ја прави безживотна и сува. Ако сакате да се ослободите од тие непријатни несакани ефекти, јадете колку што можете повеќе моркови. Тие содржат големи количини на витамини А, К, Ц и Б, кои се главните за чистење на телото. Моркови исцедете во соковник измешани со јаболко и лимон или изрендајте во салата.

5 – Киви, лимон, портокал
Покрај водата, пушењето од телото исто така ги исфрла витамините А, Ц и Е, кои го зајакнуваат имунитетот и му помагаат на телото да се бори против разни инфекции и бактерии. За да се надоместат загубените витамини, изедете киви или пијте чаша лимонада. Сок од портокал го хидрира телото, ги обезбедува потребните витамини, но исто така го чисти телото од никотин. Исцедете два портокала, додадете малку вода и пијте меѓу оброците.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...