Научно истражување: Не прескокнувајте го појадокот, опасно е за здравјето

Авг 6, 2019 | Совети

Прескокнувањето на појадокот носи зголемен ризик од смрт од срцеви заболувања,

посочува ново американско истражување, спроведено на ниво на цела држава.

Научниците ги анализирале податоците од испитување во врска со здравјето и храната,

земени во периодот од 1988 до 1994 година, коешто опфаќа 6.500 Американци на возраст од 40 до 75 години.

Според написот објавен во „Џурнал оф Американ колеџ оф кардиолоџи“, луѓето што подолго време намерно не појадувале,

честопати се соочуваат со дебелеење, повисок холестерол и крвен притисок, како и со дијабетес тип 2 и метаболичен синдром.

Тоа се најчестите причини за проблемите со крвните садови и срцето.

Истражувачите, сепак, нагласуваат дека тука е земено предвид самото јадењето наутро, а не и содржината на појадокот.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...