Мини тако – празник за очи

Фев 27, 2019 | Свинско месо

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени.Во тавче загрејте масло на средна температура, додадете мелено месо, ким, мајчина душичка и бибер и издинстајте го месото.

Потоа измешајте ја варената пченка и посолете по желба. Вишокот од масло исцедете го.

На секоја тортиља  исцртајте 4 големи кругови со дијаметар од 10 см. и потоа внимателно сечете.

Распоредете ги парчињата на решетката за скара и печете 7-8 минути додека не заруменат. Печените тортиљи наполнете ги со рендан кашкавал и месото.

Зачинете со павлака и сецкан магдонос и посолете. Наместо месо, можете да пробате и со свежи печурки.

Состојки за 4 лица:

  • 500 г. мелено месо
  • 100 г. варена пченка
  • 3 големи тортиљи
  • 200 г. рендан кашкавал
  • 1 дл. павлака
  • 2 лажици сецкан магдонос
  • пола лажичка ким
  • пола лажичка мајчина душичка
  • 4 лажици масло
  • сол и бибер.

 

Добар апетит!

Ручек за вистински гурмани: Свински медаљони во сос од печурки

Ручек за вистински гурмани: Свински медаљони во сос од печурки

Предлог што да зготвите за денешниот ручек. Потребни состојки: 800 г свинско месо Рузмарин 1 чешне лук Сол и бибер 2 лажици маслиново масло Морска сол Главица кромид 2 лажици масло 250 г шампињони 200 мл неутрална павлака Начин на подготовка: Измијте го месото и...

Само за вистински гурмани – ребра во сладок сос со компири

Само за вистински гурмани – ребра во сладок сос со компири

Состојки: 2 кг свински ребра 6 чешниња лук свеж ѓумбир, излупен и сечкан дробени суви лути пиперчиња (по вкус) 6 ѕвездички анасон 6 лажички мед 150 мл соја сос 2 – 3 лажици оцет 200 мл бело вино 6 млади кромидчиња 400 мл вода во која претходно ќе растворите...

Мексикански плескавици

Мексикански плескавици

Состојки: 500 г мешано мелено месо 2 главици кромид 70 г рендан кашкавал 150 мл кечап 30 г тортиља чипс 1 лажица сенф 1 чешне лук, ситно исечкан или истолчен бибер Подготовка: Измешајте ги меленото месо, ситно сечканиот кромид, кечапот, издробениот чипс, сенфот, лукот...

Само за вистински гурмани – ребра во сладок сос со компири

Само за вистински гурмани – ребра во сладок сос со компири

Состојки: 2 кг свински ребра 6 чешниња лук свеж ѓумбир, излупен и сечкан дробени суви лути пиперчиња (по вкус) 6 ѕвездички анасон 6 лажички мед 150 мл соја сос 2 – 3 лажици оцет 200 мл бело вино 6 млади кромидчиња 400 мл вода во која претходно ќе растворите...