Магично семе кое лечи рак: Прави чуда во нашето тело!

Авг 16, 2019 | Совети

Поради неговата вредност, семето било користено дури и како валута.

Чиа семето содржи омега масти, протеини, антиоксиданти и диетални влакна.

Тоа има благ вкус со арома на ореви, и поради тоа што ја апсорбира течноста, е идеална за хидратација и чувство на ситост која ќе трае со часови.

Маите и Инките со почит се однесувале кон ова мало, но хранливо семе.

Всушност, “Чиа”е зборот Маја, што значи “моќ”. Ќе најдете многу сила во чиа семето, кое содржи неколку хранливи материи.

Чиа семето е одличен извор на здрави есенцијални масни киселини – содржи осум пати повеќе омега-3 масни киселини од лосос.

Чиа семето содржи и омега 6 масни киселини, антиоксиданси

(само еден грам од чиа семе е богато со антиоксиданси дури четири пати повеќе од свежи боровинки) и протеини, кои се многу важни за вашето здравје.

Истражувањата покажаа дека консумирањето на чиа семиња, исто така, влијае на здравјето на косата и ноктите поради фактот дека чиа семето содржи голем извор на протеини (20%).

Чиа семето е исто така извор на најлесно сварливи растителни протеини,

одличен извор на диетални влакна богати со витамини, минерали, амино киселини и антиоксиданти. Чиа семето е одличен за регенерација на кожата, но, исто така, се горат мастите, го зајакнува телото и позитивно влијае на органите за варење.

Нутриционисти се согласуваат дека чиа семето е едно од најдобрите што може да го конзумирате ако се чувствувате лошо,

без енергија, бидејќи тоа влијае на мускулите и ослободува енергија во вашето тело, па затоа често се користи од страна на спортистите.

Ова семе, исто така, содржи 37% од хранливите влакна кои го стимулира дебелото црево.

Диета или стрикна исхрана базирана на конзумирање ова семе, се покажа како одлична во лекувањето на рак на дебелото црево, како и превенција од рак.

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...

Трошоците на живот повисоки за 13, а цените на мало за 10.1 отсто во споредба со април лани

Трошоците на живот повисоки за 13, а цените на мало за 10.1 отсто во споредба со април лани

Трошоците на животот во април 2023 година, во споредба со претходниот месец, се зголемени за 0.7, а цените на мало за 1.4 отсто. Во однос на април лани, пак, трошоците на животот бележат раст од 13.0, а цените на мало од 10.1 проценти, соопшти Државниот завод за...

ХРАНА ЗА МОЗОКОТ! Како исхраната влијае на нашата интелигенција!

ХРАНА ЗА МОЗОКОТ! Како исхраната влијае на нашата интелигенција!

Истражувањата покажуваат дека хранливите состојки во храната имаат значајно позитивно влијание на работата на мозокот. Проблемите со размислувањето и концентрацијата најчесто се јавуваат при таканаречен оксидативен стрес, пишува „Fox news“. За поголема продуктивност и...