Магичен лек за спиење, една шолја и ќе заспиете веднаш!

Јан 29, 2019 | Совети

Не можете да заспиете? Се будите секое утро ненаспани и изморени? Овој рецепт е вистинското решение за вас!

Доколку патите од несоница, тогаш дефинитивно треба да го испробате овој народен, природен лек на база на млеко и мед, кој проверено ќе ви помогне полесно да заспиете. Ова е проверен и ефикасен древен лек. Се’ што треба да направите е да се напиете само една шолја од оваа мешавина пред да појдете на спиење и ќе заспиете за помалку од 10 минути.

Луѓето со векови ја користеле мешавината од мед и млеко за да направат лек за спиење. Дури и ако ги консумирате одвоено, состојките се исклучително ефикасни. Но, доколку ги помешате, нивните својства се зголемуваат неколкукратно.

Покрај тоа, важно е да се напомене дека медот е една од состојките кои стимулира контролирано лачење на инсулинот, кој пак стимулира ослободување на триптофон во мозокот.

Со ова соединение, триптофонот се претвора во серотонин, кој предизвикува чувство на опуштеност. Серотонинот пак, се претвора во мелатонин, општо познат хормон за спиење. Доколку ја разбравте оваа хемиска реакција, тогаш веќе знаете на кој начин млекото и медот помагаат во справувањето со несоницата.

Состојки:

  • 180 мл. млеко
  • 1 капка екстракт од ванила
  • 1 лажичка мед
    Упатство:

Ставете го млекото во мало тенџере и ставете го на шпоретот. Загрејте го, но не го зовривајте. Ставете го во шолја и додајте го медот и ванилата. Полека испијте го пред да одите на спиење.

Забелешка:
За луѓето кои се нетолерантни на лактоза, користете го истиот рецепт, но млекото, заменете го со нешто друго, без лактоза. На пример можете да користите млеко од ориз, соја или млеко од бадем.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...