Кинеските нутриционисти со поинаков став за појадокот

Ное 3, 2017 | Совети

Што треба да се јаде наутро за го зачувате своето здравје и да го спречите таложењето на вишокот килограми? Кинеските нутриционисти го разбија митот за тоа дека појадокот мора да биде обилен и дека мора да јадете рано наутро.

Тие се залагаат за нешто сосема спротивно!

Според нив, појадокот би требало да биде лесен и да се јаде подоцна. Преобилниот појадок би можел да доведе до натрупување на маснотии. Стручњаците исто така составиле список на намирници кои треба да се јадат наутро. На списокот се:

  1. Јајца,
  2. Зобена каша со овошје или со суво овошје,
  3. Мусли со сок или млеко,
  4. Јогурт со овошје,
  5. Салата од зеленчук и зелени растенија,
  6. Младо сирење со овошје,
  7. Леб од житарки,
  8. Овошна салата,
  9. Нискокалорично сирење, и
  10. Каша од хелјда со млеко.
Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...