Храна која помага при справување со алергии

Ное 2, 2017 | Здрава храна, Совети

Времето надвор станува сè поидеално за шетање, но за жал со него доаѓа и сезоната на алергии. Еве неколку типови храна кои е пожелно да ги додадете на вашата алергиска терапија за да можете да уживате во убавините на природата.

1) Боровинки

Кога доаѓаме во контакт со алерген како поленот, нашиот имунолошки систем ослободува хистамини – состојки кои предизвикуваат воспалувачки алергиски реакции како чешање и отекување, бидејќи телото мисли дека не заштитува од патогените.

Боровинките го содржат антиоксидансот кверцетин, за кој што разни истражувања покажале дека ги блокира хистамините и ги намалува алергиските симптоми.

2) Јогурт

Околу 20 студии покажале дека пробиотиците (со кои што јогуртот изобилува) се поврзани со подобрување на вообичаените алергиски симптоми како кивањето. Тие имаат потенцијал да ги спречуваат токсините и лошите бактерии да влезат во крвотокот со тоа што ја заштитуваат поставата на стомакот.

3) Сос од домати

Сосот од домати е концентриран извор на антиоксиданси како витаминот А, кој кога е во храната, помага при ослободување на клетки кои помагаат во спречување на алергиски реакции. Покрај тоа, многу свежи плодови содржат мала количина полен – дури и откога ќе ги измиете – кои можат да предизвикаат одредени симптоми. Во случај на доматниот сос, тоа е невозможно бидејќи поленот се уништува во процесот на готвење.

4) Туна

Омега-3 масните киселини во туната играат голема улога во произведување на состојки кои ги намалуваат алергиските симптоми и се борат против воспалувања од различен вид.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Колку навистина шеќер има во една банана?!

Колку навистина шеќер има во една банана?!

Со порастот на диетите со малку јаглехидрати во последниве години, често се слуша препораката дека кога јадете овошје, треба да избегнувате банани бидејќи „имаат премногу шеќер“. Со порастот на диетите со малку јаглехидрати во последниве години, често се слуша...

Здрави енергетски бомбици без шеќер и брашно готови за пет минути

Здрави енергетски бомбици без шеќер и брашно готови за пет минути

Слатките не мора секогаш да бидат нездрави и полни со шеќер и брашно. Од неколку состојки можете да направите хранливи енергетски бомбици, а потребни се само пет минути. Една од главните состојки се урмите, кои се многу здрави и пожелни во исхраната. Состојки: 200...