Без овие минерали не може да функционирате, а најпотребни ви се во лето

Јул 7, 2022 | Здрава храна, Совети

За да бидете сигурни дека внесувате доволно минерали во организмот, најважно е да јадете многу лиснат темнозелен зеленчук. Различните житарки исто така се богати со важни минерали, како и јајцата.

Ако преку исхраната не успевате да внесете доволно одредени минерали, може да ги надополните со суплементи.

Ако секој ден јадете различен свеж зеленчук, голема е веројатноста да добивате доволна количина минерали, но во текот на летото потребно е да јадете уште повеќе бидејќи минералите се губат со потењето.

Овие пет минерали е важно да ги внесувате секој ден:

Железо
На телото му е потребно железо за да го пренесува кислородот низ организмот. Кога не внесувате доволно железо, тогаш сте уморни и слаби. Железо секогаш земајте го со витамин Ц кој ја подобрува неговата апсорпција.

Калциум
Неопходен е за силни коски, особено за децата. Истражувањата покажаа дека внесувањето доволно количини калциум во детството помага до 18 година да го постигнете максимумот на коскена маса, што ја намалува веројатноста за остеопороза подоцна во животот. Млечните производи изобилуваат со овој важен минерал, но и растителната храна како спанаќ.

Магнезиум
Овој минерал е неопходен за здрави коски и енергија. Недоволни количини магнезиум можат да доведат до сериозен замор. Спротивно на тоа, постојат докази дека магнезиумот помага подобро да спиеме, а ни овозможува доволно сон така што во текот на денот имаме доволно енергија. Го има во семките од тиква, со кои ќе добиете и доза цинк, кој исто така спречува грчеви.

Цинк
Овој минерал има неколку клучни улоги. На мозокот му е потребен за когнитивни функции и паметење, а помага телото да произведува важен хормон на тироидната жлезда.

Калиум
Помага во регулацијата на крвниот притисок, па е важен за здравјето на срцето, исто така има важна улога во работата на нервниот систем. Одличен извор на калиум се бананите, но и зелениот зеленчук, слаткиот компир и лососот.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Колку навистина шеќер има во една банана?!

Колку навистина шеќер има во една банана?!

Со порастот на диетите со малку јаглехидрати во последниве години, често се слуша препораката дека кога јадете овошје, треба да избегнувате банани бидејќи „имаат премногу шеќер“. Со порастот на диетите со малку јаглехидрати во последниве години, често се слуша...

Здрави енергетски бомбици без шеќер и брашно готови за пет минути

Здрави енергетски бомбици без шеќер и брашно готови за пет минути

Слатките не мора секогаш да бидат нездрави и полни со шеќер и брашно. Од неколку состојки можете да направите хранливи енергетски бомбици, а потребни се само пет минути. Една од главните состојки се урмите, кои се многу здрави и пожелни во исхраната. Состојки: 200...