Мини говедско по рецепт на Џејми Оливер

Фев 8, 2019 | Телешко месо

Идејата за овој рецепт е добиена од познатиот рецепт за бифтек Велингтон. Овде наместо говедски бифтек, се користи мелено говедско месо во комбинација со мелен ким и кари прав. Наместо мелено говедско месо можете да користите свинско или пак јагнешко мелено месо, а може и мешано.

Потребно е:

  • 1 главица црвен кромид, ситно сецкан
  • 1 морков, изрендан на крупното ренде
  • 2 чешниња лук, ситно сецкани
  • 1 гранче целер, ситно сецкано
  • 1 прстофат мелен ким
  • 1 прстофат мелен чили во прав
  • 500 г мелено немасно говедско месо
  • 200 г грав од конзерва
  • 1 лажица пире од домати
  • морска сол
  • свежо мелен бибер
  • 2 јајца
  • 2 лажичиња брашно
  • 500 г лиснато тесто
  • 1 рака мелен кашкавал (гауда, ајдамер)
  • маслиново масло

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 целзиусови степени.

На загреано маслиново масло пропржете го сецканиот кромид, сецканит лук и целер, изренданиот морков и динстајте на средна температура околу 10 минути, односно додека не омекне целиот зеленчук.

Додадете ги зачините, измешајте убаво и динстајте уште некоја минута. Потоа целата содржина префрлете ја во друг сад и оставете да се излади.

Кога зеленчукот ќе се излади во садот додадете го и меленото месо, гравот и пирето од домати. Додадете и прстофат сол и прстофат бибер и едно изматено јајце. Целата содржина замесете ја со раце за да добиете хомогена смеса.

На работната површина посипете го брашното и на него ставете го лиснатото тесто. Развлечете го малку со сукало, но да го задржи правоаголниот облик. Исечете го на 4 еднакви делови.

Смесата од месо распоредете ја подеднакво на сите 4 парчиња лиснато тесто. Оставете по 2 см од краевите на тестото.

Врз месото посипете од ренданиот кашкавал. Краевите од тестото премачкајте ги со второто изматено јајце за да може полесно да се залепат. Преклопете ги краевите и притиснете ги со прсти за да се залепи тестото. Истата постапка повторете ја со сите парчиња лиснато тесто.

Тавата за печење посипете ја со брашно и на брашното ставете ги парчињата лиснато тесто. Секое парче премачкајте го со изматено јајце.

Тавата ставете ја во загреаната рерна и печете го мини говетското Велингтон околу 25 минути односно додека не добие златна боја.

Оставете ги малку да се изладат и послужете ги со сезонска салата.

ПЛЕСКАВИЦА ПОЛНЕТА СО КАШКАВАЛ! Вкусно и сочно, сигурно нема да ве разочара!

ПЛЕСКАВИЦА ПОЛНЕТА СО КАШКАВАЛ! Вкусно и сочно, сигурно нема да ве разочара!

Со мека текстура и полн вкус, овие плескавици се лесни за подготовка и се вистински хит за скара што можете да го подготвите и на грил тавче… Уживајте! Со додавање на презла, јајце, ворчестер сос, млеко и лук во прав, овој рецепт создава совршена основа за сочни...

Рецепт за турско ќофте

Рецепт за турско ќофте

Состојки: 500 гр мелено јунешко месо 2 парчиња бајат леб, без корки потопен во малку вода 1 главица кромид, изрендан 1 лажичка сушено нане 1 лажица свеж магдонос, ситно исечкан 1 главица лук, ситно исечкана 1 јајце сол и бибер брашно масло ја пржење   Подготовка:...

Ќофтиња со сирење

Ќофтиња со сирење

Состојки: 500 грама јунешко (или мешано)  мелено месо, кромид, 250 грама сирење, 1 стара кришка леб, 2 лажици сецкан магдонос, 1/2 лажица оригано, 1 јајце, масло, сол, бибер. Подготовка: Кришката леб потопете ја во малку млака вода. Сирењето исецкајте го на коцки....

Телешки шницли во бело вино- нашата идеја за денешниот ручек

Телешки шницли во бело вино- нашата идеја за денешниот ручек

Телешки шницли во бело вино Нашата идеја за денешниот ручек … Потребно е: 500 г телешки шницли 1 главица кромид, ситно исецкан 3 чешниња лук, ситно исецкани 1 лажица сенф 200 мл бело вино сол, бибер малку вода масло Потребно е: Сите шницли истенчете ги со дрвен чук,...