Се прејадовте за празниците? Со овие намирници ќе го исчистите организмот!

Јан 8, 2020 | Здрава храна, Совети

Празниците се период на прекумерно уживање во храната. Во последниве денови, на масата доминира калорична храна, голема количина месо, слатки и други масни деликатеси кои со кои традиционално претеруваме во овој период од годината.

За да се отстранат ефектите од прејадување, неопходно е да се збогати менито со храна што успешно ќе ги неутрализира мастите во организмот.

Подолу се дадени некои намирници што се идеални за борба против маснотиите.

1. Цвекло

Цвеклото е генерално поврзано со третман на анемија, бидејќи содржи голема количина железо, но исто така е добар сојузник во пост-празничното чистење на организмот, бидејќи содржи пигменти кои имаат силно антиоксидантно дејство. Еден од нив е бетаин, кој особено го штити нашиот црн дроб.

Цвеклото, исто така, го регулира и го стимулира варењето на храната. Најдобро е да се консумираат свежи бидејќи нивните антиоксидативни својства се губат при термичка обработка.

Во свежа форма, можете да го користите како додаток во смути, или да користите соковник за да направите сок кој со додавање на сок од лимон станува вистинска мала чаша здравје.

Исто така, можете да направите вкусна зимска салата од свежо цвекло, кое, во врска со друга храна, ги отстранува несаканите маснотии од телото.

2. Брокула

По празниците, не заборавајте да најдете место за брокула на менито. Овие зелени зеленчуци од семејството зелка, исто така, изобилуваат со корисни хранливи материи со антиоксидантна активност.

Тоа е нискокалорична храна богата со витамини Ц, А и Б6, како и железо, калциум и магнезиум.

Неодамнешните студии покажаа дека брокулата спречува акумулација на маснотии во црниот дроб. Може да се подготви на различни начини.

За најздрава опција, едноставно изматете ја, испрскајте ја со маслиново масло и додајте две парчиња лук што сте ги исцедиле преку дробилката или ситно ги исечкате.

Ако сакате супи, не заборавајте да направите кремаста супа од брокула за да ви остане свежа.

3. Зелка

Свежата зелка е фантастична храна со само 25 калории во 100 грама. Богата е со витамини Ц и Е, бета-каротин, магнезиум и железо, има силен антиинфламаторно дејство, го потикнува варењето на храната и го чисти црниот дроб од токсините.

Салата од свежа зелка е неопходен дел од нашите менија и може да се конзумира со многу јадења.

Исто така, уживајте во вкусна чорба од зелка која ќе ви помогне да се ослободите од маснотиите по прејадување.

4. Спанаќ

Токсините во организмот исто така ќе ги неутрализираат моќниот спанаќ. Богат е со растителни влакна кои ќе го стимулираат варењето или ќе помогнат во решавањето на проблемите со запек.

Тој е еден од најсилните антиоксиданти. Спанаќот одамна престана да биде единствената храна што ја јадеме со пире од компири и јајца на око.

Се јаде од утро до вечер и стана омилен додаток на утринските закуски кои го заменуваат појадокот, како и разни пијалоци кои можат да послужат како закуска.

Токсините во организмот исто така ќе ги неутрализираат моќниот спанаќ. Богат е со растителни влакна кои ќе го стимулираат варењето или ќе помогнат во решавањето на проблемите со запек.

Тој е еден од најсилните антиоксиданти. Спанаќот одамна престана да биде единствената храна што ја јадеме со пире од компири и јајца на око.

Се јаде од утро до вечер и стана омилен додаток на утринските закуски кои го заменуваат појадокот, како и разни пијалоци кои можат да послужат како закуска.

Исто така, постои и кремаста супа од спанаќ која ги обновува резервите на железо во организмот и го чисти организмот.

Ако не сте љубител на спанаќ, едноставно заменете го со еднакво хранливата блитва.

5. Лук

Сè е познато за придобивките од лукот. Тој е еден од најмоќните намирници во светот со силни лековити својства.

Се смета за природен антибиотик заради неговата антибактериска активност.

Лукот содржи скоро стотици активни хемиски соединенија, а меѓу нив има неколку антиоксиданти – соединенија кои го намалуваат трошењето и оптеретеноста на човечките клетки.

Редовното консумирање лук може да помогне во ублажување на разни здравствени проблеми и е подеднакво корисно во процесот на детоксикација.

За најдобри перформанси, консумирајте го сиров.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Колку навистина шеќер има во една банана?!

Колку навистина шеќер има во една банана?!

Со порастот на диетите со малку јаглехидрати во последниве години, често се слуша препораката дека кога јадете овошје, треба да избегнувате банани бидејќи „имаат премногу шеќер“. Со порастот на диетите со малку јаглехидрати во последниве години, често се слуша...

Здрави енергетски бомбици без шеќер и брашно готови за пет минути

Здрави енергетски бомбици без шеќер и брашно готови за пет минути

Слатките не мора секогаш да бидат нездрави и полни со шеќер и брашно. Од неколку состојки можете да направите хранливи енергетски бомбици, а потребни се само пет минути. Една од главните состојки се урмите, кои се многу здрави и пожелни во исхраната. Состојки: 200...