Строгиот пост не се препорачува за секого, тој може дополнително да го загрози здравјето

Велигденски пост, меѓу другото, значи и воздржување од храна од животинско потекло, како што се месо, млеко и млечни производи и јајца. Овој режим, сепак, не се препорачува за одредени категории на население – деца во развој, бремени жени и доилки, како и лица со хронични и акутни заболувања

Зошто е важно да се јаде некоја храна
Според нутриционистот Бранка Мирковиќ, храната од животинско потекло содржи одредени хранливи материи кои се од витално значење за нас.Протеините се од голема важност за градење на клетки, додека млечните производи се важни за дигестивниот систем. Тие исто така содржат калциум, минерал неопходен за правилен развој на коскеното ткиво, додека јајцата се добар извор на протеини – вели Бранка Мирковиќ за еКлиниката на нутриционисти.Од таа причина, вели тој, на некои луѓе не им се препорачува строг пост.Децата во развој, бремените жени и доилките, како и лицата со хронични и акутни заболувања, како и оние чија диета за време на постот е во судир со препорачаната диета, не треба да бидат на строг пост. Овој режим не треба да го применуваат постарите лица, како и луѓето во завршна фаза на болеста – вели нутриционистот.

Како да пости и да се зачува здравјето
Како што вели, дали постот ќе го загрози здравјето на луѓето од овие категории, зависи, пред сè, од должината и видот на постот.Дијабетичари, кардиоваскуларни пациенти, како и луѓе кои имаат придружни болести, оние со заболувања на дигестивниот тракт и лица со имуносистемски заболувања не треба строго да постат, но, доколку сакаат, треба да постат за пократок период – објаснува Бранка Мирковиќ.Според неа, на некои хронични пациенти особено им се препорачува да земаат млечни производи, бидејќи тие влијаат на дигестивниот тракт. Одземањето на организмот од оваа храна може, индиректно, да доведе до влошување на нивната состојба.Луѓето кои страдаат од дијабетес тип 2 мора да имаат урамнотежена исхрана, на таков начин што односот на јаглехидрати и протеини ќе биде избалансиран – вели нашиот соговорник.

Постот исто така не се препорачува на група луѓе кои не се видливи во здравствениот систем.За оние кои имаат намалено железо, строгиот пост подолго време може да го загрози нивното здравје – вели д-р Мирковиќ.Според неа, со конзумирање на зеленчук богат со железо, овој недостаток не може да се надомести, бидејќи тие се молекули од растително потекло.

За време на постот, внесот на јаглени хидрати и скроб е исто така зголемен затоа што јадеме повеќе леб, компири и мешунки, што дополнително им штети на овие луѓе.Внесувањето на големи количини јаглехидрати одзема минерали, како што се калциум, цинк, железо и други. Со цел да се вари јаглехидратите, витамини и минерали се земаат од телото. Така, недостаток на калциум, на пример, може да предизвика лоша состојба на забите и скелетот. Ако недостатокот на железо е голем, може да се компензира само интравенски или интрамускулно – објаснува нутриционистот.