
Краток извадок од интервјуто:
Најнапред Добро дојдовте во Македонија, по не знам кој пат, како се чувствувате тука?
Добро ве најдов, феноменално, навистина од вчера не прекинавме со давање на интервјуа и промоција на концертот, така да ете го користиме убавото време и уживаме со Македонците.
На прашањето дали има некое традиционално македонско јадење кое ви оставило најмногу впечаток атрактивниот српски пејач одговори:
-Целата македонска кујна ми се свиѓа, знам за пастрмајлијата дека ми е супер, но поради мојата исхрана не јадам често,
но навистина сметам дека сте сериозни гурмани и имате феноменална кујна.
Каде и да седнам ширум цела Македонија јадам секогаш и тоа е навистина за оценка 10-ка.
Во прилог на ова интервју ќе ви ја откриеме танјата на Штипската пастрмајлија
И додека цела Македонија се „расправа“ чија пастрмајлија е вистинската, решивме да ги пробаме СИТЕ.
Зошто да не?! Сега е месецот со „р“, значи вистинско време.
Ја јадевме велешката, сега ја вкусуваме штипската, а има работа и околу неготинската, кратовската, радовишката… остана ли уште некоја?
И во една недовршена сторија, сепак успеавме да украдеме дел од тајната, барем делот за подготовка на месото.
Што се однесува до тестото… останува да го направите по свое и тоа да стане дел од вашата тајна за Штипската пастрмајлија.
Подготовка 90 минути, рецепт за 4 лица:
- Тајната е во алевата пиперка (ал пипер). Најдобро е месото да се приготви еден ден порано или најмалку шест часа да отстои зачинето со сол, со бибер и секако, со црвен пипер.
- Месото се сечка на мали парчиња.
- Брашното го замесувате вообичаено, со вода и со малку сол и го оставате да се подигне.
- Тестото го делите на два дела.
-
Секое парче се размесува во елипсовидна форма и врз него се става приготвеното месо.
- Врз секое парче пастрмајлија се става и по една лажица свинска маст.
Штипјани не ставаат јајце врз пастрмајлијата.
Затоа, доколку се најдете во некој штипски ресторан а сакате пастрмајлија со јајце – тоа морате да им го потенцирате.