Разочарување: И од здравата храна качувате килограми, еве ги стапиците

Мај 27, 2020 | Диети, Здрава храна, Совети

Фактот дека некои производи се здрави за нашето тело не значи дека тие не дебелеат.
Кои се секојдневните стапици заради кои накачуваме килограми?
Стапицата 1: Леб
Луѓето кои сакаат тестенини дневно јадат во просек по 4 кришки леб. Ограничете ја употребата на леб на максимум две парчиња дневно. Што да се јаде наместо леб? Житарки, тестенини и интегрален ориз.
Стапицата 2: Овошни јогурти
Многу луѓе сметаат дека овошните јогурти се диетални. Напротив, иако тие содржат малку калории, изобилуваат со шеќери кои се штетни за телото и дебелеат. Што да се јаде наместо ваков јогурт? Обичен јогурт со свежо овошје! Комбинацијата на свежо овошје со обичен јогурт е одличен начин да се спречи прејадување.
Стапицата 3: Бел ориз
Иако оризот навидум е здрава храна, тој не содржи влакна кои ќе ве одржат сити, а содржи високо ниво на шеќер. Што да се јаде наместо бел ориз? Заменете го белиот со кафеав ориз, така ќе заштедите на внесени калории и шеќери

Стапицата 4: Топло какао без шеќер
Според истражувањата, луѓето кои пијат топло какао без шеќер во просек пијат дури 5 чаши на ден. Така, не внесуваат шеќери, но внесуваат голем број празни калории. Што да се јаде наместо какао? Изберете чоколаден пудинг, но ограничете се на само еден чоколаден пудинг.
Стапицата 5: Мусли за појадок
Истражувањата покажаа дека луѓето кои јадат корнфлекс или мусли за појадок внесуваат многу калорична храна. Особено оние кои јадат мусли комбинирани со овошје или чоколадо. Што да јадете наместо мусли? Одберете чисти житарици и млеко со ниска масленост. Така ќе внесете тројно помалку калории а ќе останете сити се до ручекот.

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Колку навистина шеќер има во една банана?!

Колку навистина шеќер има во една банана?!

Со порастот на диетите со малку јаглехидрати во последниве години, често се слуша препораката дека кога јадете овошје, треба да избегнувате банани бидејќи „имаат премногу шеќер“. Со порастот на диетите со малку јаглехидрати во последниве години, често се слуша...

Здрави енергетски бомбици без шеќер и брашно готови за пет минути

Здрави енергетски бомбици без шеќер и брашно готови за пет минути

Слатките не мора секогаш да бидат нездрави и полни со шеќер и брашно. Од неколку состојки можете да направите хранливи енергетски бомбици, а потребни се само пет минути. Една од главните состојки се урмите, кои се многу здрави и пожелни во исхраната. Состојки: 200...