Торта над тортите

Торта над тортите

Сирење и чоколадо, иако за многумина се неспоива комбинација, заеднички сочинуваат совршен десерт кој без многу мака и за кратко време може да се подготви дома. Состојки: 250 мл. шлаг 180 г. чоколаден прелив 220 г. сирење 3 лажици растопен путер 240 г. чоколадни...
Мирисот на чомлекот

Мирисот на чомлекот

Недела, ручек време, 12 часот. Кај баба ми и дедо ми секогаш рано се ручаше. За нив денот почнуваше многу рано, па и ручекот беше околу пладне. Масата е поставена за 12 луѓе. Осум возрасни и четири деца. Денеска на менито има Чомлек. Мммммм, возрасните тријат раце,...
Селско мезе

Селско мезе

Сел­ско ме­зе или сел­ско ме­со? Исто ли е? Па, да. Се­кој има раз­ли­чен ре­цепт за сел­ско­то ме­со, кое во еден пер­и­од од на­ше­то жи­ве­е­ње, по­себ­но во кра­јот на осум­де­сет­ти­те го­ди­ни на ми­на­ти­от век, бе­ше ви­стин­ски хит ме­ѓу на­ши­те мај­ки. Се...
Француски компир

Француски компир

Во еден пер­и­од, на на­ши­те мај­ки им здо­де­а­ја тра­ди­ци­о­нал­ни­те ма­ке­дон­ски ја­де­ња што ги под­го­тву­ваа со го­ди­ни, го­ди­ни на­на­зад, па се „свр­теа“ кон мал­ку по­и­на­кво го­тве­ње со цел мал­ку да екс­пе­ри­мен­ти­ра­ат во куј­на­та Во еден...
Печено јагнешко месо со зеленчук

Печено јагнешко месо со зеленчук

Состојки за 2 лица 600-800 грама јагнешко месо Сол 400 грама зеленчук (млад кромид, компири, моркови, келераба) Масло за јадење   Подготовка: Јагнешкото месо се трие со сол, се мачка со масло и се пече еден и по час во рерна на 180 степени. Кога е месото наполу...