Во мало тенџере на средна топлина загрејте го млекото додека не се загрее, но не и врие. Сварете го кафето и истурете го во шолја, а потоа додадете го пирето од тиква, засладувачот, зачинот и екстрактот од ванила и убаво измешајте. Направете пена со жица за млеко, па прелијте ја во шолја врз смесата. Украсете со шлаг и посипете со малку цимет.
Потребно е:
- 2 шолји еспресо
- половина шолја топло домашно кафе
- чаша млеко по ваш избор
- 3 лажици пире од тиква
- 2 лажици засладувач по избор
- 1 лажичка зачин за пита од тиква (цимет, морско оревче и сл.)
- 1 лажичка екстракт од ванила
- шлаг за прелив
Подготовка:
Во мало тенџере на средна топлина загрејте го млекото додека не се загрее, но не и врие. Сварете го кафето и истурете го во шолја, а потоа додадете го пирето од тиква, засладувачот, зачинот и екстрактот од ванила и убаво измешајте. Направете пена со жица за млеко, па прелијте ја во шолја врз смесата. Украсете со шлаг и посипете со малку цимет.