Купечките не се споредуваат: Крцкави КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ по рецепт на старите домаќинки

Долга е зимата, често знаеја да кажат нашите баби. И таа изјава не е далеку од вистината.

Во текот на зимата почесто сме дома, а долгите вечери треба да бидат зачинети со некои вкусни јадења, месо, салати, а одлично одат и со зимска супа, а киселите краставички се нешто без кое не може да се замисли ниту една трпеза.

Доколку сакате да се обезбедите и безгрижно да се соочите со зимата во топлината на вашиот дом со полна остава, ви носиме рецепт за најдобрите корнишони кои некогаш сте ги пробале.

Еве како да ги подготвите.

Состојки:

  • краставици
  • малку пиперка
  • малку копар

 

Раствор:

  • 5 литри вода
  • 200 гр сол
  • 130 гр шеќер
  • 200 гр есенција
  • 1 кесичка грозје
  • 1 кесичка конзерван

Сварете 5 литри вода, па кога ќе ја исклучите додадете сол, шеќер, есенција и останатите состојки. Оставете да отстои, повремено мешајќи додека не се стопи се. После тоа, измијте ги краставиците и наредете ги во тегли.

Истурете го растворот и оставете го да отстои на ладно место околу еден месец. После тоа, краставиците треба да се кисели и подготвени за употреба.

Мени