Која храна треба да ја избегнувате за да спречите развој на вирусите?

Мар 21, 2020 | Совети

За да може организмот да создаде механизам за одбрана, мора да избегнувате одредена храна што ги храни вирусите. За да се развијат и да преживеат во организмот, на вирусите им е потребна одредена храна. Секоја болест и инфекција може да се намали со соодветна исхрана, а истото важи и за вирусите. Превенцијата е најдобра во овој момент, па ако го зајакнете организмот, нема причина да се плашите. Овие 4 намирници се особено опасни и создаваат погодна подлога за развој на вирусите.
1. Јајца
Јајцата служат како инкубатор за вирусите, ги зајакнуваат и ги прават поагресивни. Вирусите се хранат со природните хормони што ги има во јајцата и тие играат улогата на стероиди за вирусот.
2. Млечни производи
И млечните производи ги хранат вирусите на сличен начин.
3. Пченкарни производи
Овие состојки се присутни во речиси секоја пакувана храна, дури и ако е органска, па затоа обрнете внимание на состојките.
4. Колачи
Преголемото внесување рафиниран шеќер во организмот создава одлична подлога за развој на вирусите.
Шеќерот ја намалува способноста на леукоцитите да ги уништат бактериите. Неколку часови по консумирањето колачи, вашиот имунитет е ослабен.Животинските протеини се исто така лоши за организмот, но не толку многу колку што се намирниците наведени погоре. Сепак, во овој период се препорачува да јадете помалку месо.

извор: Кафепауза

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...

Трошоците на живот повисоки за 13, а цените на мало за 10.1 отсто во споредба со април лани

Трошоците на живот повисоки за 13, а цените на мало за 10.1 отсто во споредба со април лани

Трошоците на животот во април 2023 година, во споредба со претходниот месец, се зголемени за 0.7, а цените на мало за 1.4 отсто. Во однос на април лани, пак, трошоците на животот бележат раст од 13.0, а цените на мало од 10.1 проценти, соопшти Државниот завод за...

ХРАНА ЗА МОЗОКОТ! Како исхраната влијае на нашата интелигенција!

ХРАНА ЗА МОЗОКОТ! Како исхраната влијае на нашата интелигенција!

Истражувањата покажуваат дека хранливите состојки во храната имаат значајно позитивно влијание на работата на мозокот. Проблемите со размислувањето и концентрацијата најчесто се јавуваат при таканаречен оксидативен стрес, пишува „Fox news“. За поголема продуктивност и...