КОЛАЧ СО ТИКВА

Дек 19, 2017 | Десерти

Состојки:

  • 4 јајца
  • 450 гр. тиква
  • 350 гр. шеќер
  • 200 мл. масло
  • 420 гр. брашно
  • 2 лажички прашок за пециво
  • 2 лажички цимет
  • 1 лажичка сол

Прелив:

  • 200 гр. крем сирење
  • 100 гр. маргарин
  • 400 гр. шеќер во прав
  • 1 лажичка ванила

Приготвување:

Исчистете ја тиквата од семките и кората и сварете ја во ренџере со вода на среден оган, околу 30 минути, додека да омекне.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Со миксер изматете ги јајцата, шеќерот, маслото и исецканата сварена тиква. Додадете ги една по едн алажица брашното, циметот и прашокот за пециво и продолжете со матење.
Истурете го тестото во тавче обложено со хартија за печење и печете го во загреана рерна 30 минути. Оставете го колачот да се излади пред да го исечете на коцки.
Изматете ги кремсирењето и маргаринот додека да добиете кремаста смеса. Додадете го шеќерот и ванилата и матете додека да се изедначи смесата.
Намачкајте ги колачите од тиква со приготвениот прелив и послужете ги.

Три рецепти за здравo и густo веганско топлo чоколадo

Три рецепти за здравo и густo веганско топлo чоколадo

Ретко кој може да и одол Ретко кој може да и одолее на чоколадото,особено на омилениот пијалок,топлото чоколадо,кое толку убаво грее и теши кога надвор е студено и темно. Штом зимата тропне на врата и температурите нагло паднат,се отвора апетитот за мрсна и слатка...

Неодоливо вкусни, се топат во устата

Неодоливо вкусни, се топат во устата

Растопете го путерот. Изматете ги јајцата во сад, додадете шеќер, сол, путер и пирето од тиква. Изматете ја смесата со миксер. Измешајте брашно со прашок за пециво и додадете млеко. Ако смесата е премногу тенка или густа, по потреба можете да додадете уште малку...

НАЈЕДНОСТАВНИОТ РЕЦЕПТ ЗА АЛВА

НАЈЕДНОСТАВНИОТ РЕЦЕПТ ЗА АЛВА

Ова е десерт од памтивек кој и денес со задовоство се прави и јаде. Има повеќе рецепти за подоготвка на алва, но оригиналниот рецепт е токму и наједноставниот, онаков каков што го правеле нашите баби и прабаби. Еве што ви е потребно: ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (се користи чаша...

Највоздушестите палачинки: Се прават брзо и лесно, а може да останат во фрижидер до 4 дена

Највоздушестите палачинки: Се прават брзо и лесно, а може да останат во фрижидер до 4 дена

Кога е време за појадок или вечера, понекогаш ни е тешко да подготвиме нешто ново што е вкусно и пред се лесно и брзо се подготвува. Токму такви се овие палачинки без капка млеко, кои ќе ги направите за пет минути. Наместо млеко, се користи вода, а резултатот се...