Потребно е:
- 3 големи тврди круши
- 1/4 чаша (1 чаша = 200 мл) путер
- 1/4 чаша мед
за тестото:
- 1/2 чаша путер (на собна температура)
- 1/4 чаша маслиново масло
- 1/2 чаша мед
- 1/3 чаша кафеав шеќер
- 2 лажичиња прашок за пециво
- 2 лажичиња екстракт од ванила
- 1/2 лажиче сол
- 1/2 лажиче мелен кардамон
- 1/2 лажиче рендано морско оревче
- 2 јајца
- 2 чаши брашно
- 3/4 чаша јогурт
- 1/2 чаша сецкано ореви или бадеми
- горгонзола сирење
Подготовка:
Крушите убаво измијте ги и исечете ги по долчина на тенки парчиња.
Растопете го путерот на тивко со постојано мешање, тргнете го од рингла и додадете го медот. Постојано мешајте додека да се добие хомогена смеса.
Смесата сипете ја во калап за торта и израмнете. Одозгора наредете ги парчињата круши во круг, така што подебелиот дел да биде кон работ на калапот, а потенкиот кон средината. Повторете ги редовите додека ги потрошите сите круши.. Во еден сад изматете го путерот со маслото, медот, шеќерот, прашокот за пециво, екстрактот од ванила, сол, кардамон и морско оревче. Додадете ги едно по едно јајцата со постојано матење, а потоа и 1 чаша брашно, јогуртот, па втората чаша брашно.На крај додадете ги оревите и измешајте. Смесата рамномерно распоредете ја во калапот над крушките.Ставете да се пече во загреана рерна на 160 целзиусови степени околу 40 минути. Печениот колач оставете го да се излади во калапот 30-тина минути. Потоа извадете го и превртете го на чинија од опачината.. Сервирајте го со исечени парчиња горгонзола сирење.