Идеја за десерт: Пролетна торта со јагоди

Пролетта е идеален период за да направите торта со јагоди. Рецептот за овој десерт е многу едноставен и нема да ви одземе многу време.

Потребни состојки:

  • За кора(подлога)
  • 6 јајца
  • 200 гр. шеќер
  • 200 гр. брашно
  • 50 гр. путер
  • 80 мл млеко
  • Прашок за пециво

За фил

  • 5 гр. желатин
  • 200 гр. крем сирење
  • 50 гр. шеќер
  • 150 гр. шлаг
  • 300 гр. јагоди
  • 80 мл јогурт

За декорација

Розова боја за десерти
Јагоди
Начин на подготовка:
Во сад ставете 6 јајца, додајте 200 гр. шеќер и изматете ја смесата за да не биде пенлива.

Потоа додајте брашно, путер, млеко и прашок за пециво, (може малку и од розовата боја за готвење) и изматете. Испечете ја кората и поделете ја на 4 дела.

Во сад ставете крем сирење, 50 гр. шеќер, 80 мл јогурт. Кога ќе ги изматите состојките, додајте ги подготвениот шлаг и желатин.

Првата кора премачкајте ја со фил и додајте уште исчекани јагоди. Повторете ја постапката уште двапати. Кога ќе ја ставите последната кора премачкајте ја целата торта. Горниот дел од тортата декорирајте ја со јагоди и оставете ја во фрижидер. Тортата нека отстои половина час пред да ја дегустирате.

Мени