Ќе најдете германски минипици со кисела павлака и кромид со потекло од Баден-Виртемберг наречени dinnete, dinnele, dinnede или dünnele.
Често се подготвуваат за време на карневали, но можат да се најдат и на германските трпези во текот на целата година. Dinnete се подготвува од обично брашно или комбинација од пченица и спелта.
Тестото се обликува во овални форми, се премачкува со павлака, а потоа се додаваат други состојки како кромид, млад кромид или праз, сланина и сирење. Можете исто така да додадете шунки и зачини како копар.
Состојки за германска пица:
- 250 гр брашно
- 1/2 пакување сув квасец
- 100 мл млеко
- 3 лажици вода
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажичка сол
- ¼ лажичка шеќер
- брашно
Полнење за германска пица:
- 200 гр кисела павлака
- 1 кромид
- 1 млад кромид
- 50 гр рендано сирење
- 100 гр шунка
- сол и црн пипер
Подготовка на германска пица:
Измешајте ги состојките за тестото и замесете го и ставете го на топло место, покријте го со чиста крпа и оставете еден час.
Тестото поделете го на четири дела на набрашнета работна површина и развлечете го во овални форми. Ставете ги на плех обложен со хартија за печење.
Се меша кремот и се премачкува тестото и се додаваат сечканите состојки: кромидот и младиот кромид и шунка и рендано сирење. Додадете сол и бибер и оставете 20 минути.
Се пече во рерна на 200 Целзиусови степени околу 15 минути.
Послужете го топло.