Германска пица: Омилениот рецепт на нацијата со шунка, павлака и лук

Ќе најдете германски минипици со кисела павлака и кромид со потекло од Баден-Виртемберг наречени dinnete, dinnele, dinnede или dünnele.

Често се подготвуваат за време на карневали, но можат да се најдат и на германските трпези во текот на целата година. Dinnete се подготвува од обично брашно или комбинација од пченица и спелта.
Тестото се обликува во овални форми, се премачкува со павлака, а потоа се додаваат други состојки како кромид, млад кромид или праз, сланина и сирење. Можете исто така да додадете шунки и зачини како копар.

Состојки за германска пица:

  • 250 гр брашно
  • 1/2 пакување сув квасец
  • 100 мл млеко
  • 3 лажици вода
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 лажичка сол
  • ¼ лажичка шеќер
  • брашно

Полнење за германска пица:

  • 200 гр кисела павлака
  • 1 кромид
  • 1 млад кромид
  • 50 гр рендано сирење
  • 100 гр шунка
  • сол и црн пипер

Подготовка на германска пица:

Измешајте ги состојките за тестото и замесете го и ставете го на топло место, покријте го со чиста крпа и оставете еден час.
Тестото поделете го на четири дела на набрашнета работна површина и развлечете го во овални форми. Ставете ги на плех обложен со хартија за печење.
Се меша кремот и се премачкува тестото и се додаваат сечканите состојки: кромидот и младиот кромид и шунка и рендано сирење. Додадете сол и бибер и оставете 20 минути.
Се пече во рерна на 200 Целзиусови степени околу 15 минути.
Послужете го топло.