Божиќни десерти според рецептите на нашите баби: Од пити со ореви до штрудли, кифлички, медењаци…

Покрај големиот број рецепти за торти, има и совети како да се користи остатокот од материјалот за торти, бидејќи ова е исто така нешто што традиционално го правеа нашите баби – од тоа направија вкусни топчиња

Торта со ореви

Состојки:

тесто:

  • 400гр брашно
  • 60гр шеќер
  • сол, кора од лимон
  • 2 жолчки
  • 200мк млеко
  • 80гр путер
  • квасец
  • 25гр квасец
  • 100мл млеко
  • 300гр брашно
  • 100гр шеќер

полнење

  • 500гр ореви
  • 150гр шеќер
  • 100мл млеко
  • 100гр суво грозје
  • кора од лимон
  • рум
  • цимет

Постапка:

Прво состојките на квасецот се мешаат, се покриваат и се оставаат да стасаат. Потоа сите суви состојки за тестото се мешаат, па се додаваат квасецот и другите состојки. Добро измешајте па оставете да нарасне.

За полнење, мелете ореви, попарете ги со врело млеко и измешајте со суво грозје, шеќер и ситно исечкана (рендана) кора од лимон. Рум и цимет се додаваат по вкус. Мед може да се додаде наместо шеќер, а мелениот рогаж наместо ореви.

Тестото се расукува, се премачкува со фил, се витка и се остава да стаса во прех за печење еден час. Потоа премачкајте со јајце и печете полека околу 45 минути на 180 степени.

Мени