Состојки:
- 200-250 гр. пресен кадаиф
- 40-50 гр. путер
- 70 гр. моцарела
- 20-30 гр. фстациШербет
Шербет:
- 1/3 чаша (од 200мл) шеќер
- 1/3 чаша вода
- малку сок од лимон
Подготовка:
Во Турција за подотовка на овој рецепт се користат специјални чинии, но вие можете да го
направите истото и со обични метални чинии. Ќе ви треба пресен кадаиф (турски, грчки).
Кадаифот се кине на мали парчиња, путерот се растопува и се додава на кадаифот.
Половината од кадаифот се става во метална чинија или тавче и се притиска.
Над кадаифот се додава моцарелата, а можете да искористите и пресно несолено сирење кое што се растопува.
Над сирењето се додава другата половина од кадаифот и пак се притиска.
Така подготвеното ќунефе се пржи на многу тивок оган од едната страна додека да добие златна боја, потоа се врти од другата страна.
За пржењето потребно е околу половина час.
За шербетот се смесуваат состојките и се вари за кратко.
Млакиот шебет се додава на жешкото ќунефе и се остава за малку на оган потоа се тргнува од оган и се додаваат ситно сечканите фстаци.
Од наведените состојки се добива едно ќунефе.