Цвекло: 4 корисни совети кои ја продолжуваат младоста!

Апр 3, 2018 | Диети, Совети

Многу модерни луѓе го потценуваат цвеклото.

За добро здравје, тие преферираат да јадат авокадо, гоџи бобинки или чија семе… Цвеклото е вид на зеленчук кој ги третира кожните болести, воспалителните процеси и многу години се користел како лек за анемијата. Се разбира, времињата се менуваат, а во современиот свет за лекување на болестите постојат специјални лекови. Сепак, употребата на цвеклото не е со помала важност.
Ние ви откриеме како цвеклото позитивно влијае на вашиот организам.
Малкумина знаат дека цвеклото е одличен антиоксидант. Експертите се уверени дека редовното консумирање на цвеклото, може да го забави процесот на стареење. Треба да се напомене дека цвеклото не ги губи корисните својства при готвењето, па можете да го јадете сурово, варено или печено.
Ако имате масна кожа со проширени пори, цвеклото е идеалено за вас. Тоа содржи многу супстанции кои влијаат на работата на лојните жлезди. Ако редовно јадете цвекло, вашата кожа ќе стане помалку масна за еден месец, а порите – помалку забележливи.
Цвеклото го содржи и реткиот витамин U, кој е одговорен за намалувањето на алергиските реакции, како и за нормалната работа на цревата.

Цвеклото содржи борово соединение кое ги враќа хормоните во нормала. Лекарите се сигурни, дека жените кои редовно јадат цвекло, подолго ја одржуваат хормоналната рамнотежа во телото и затоа остануваат подолго време млади.

Цвеклото помага во намалувањето на телесната тежина
Цвеклото е идеален производ за намалувањето на тежината. Благодарение на неговата висока содржина на бетаин и влакна, помага да се изгуби тежината. Треба да се напомене дека бетаин е супстанца која му помага на човечкото тело да ги согори животинските протеини. Значи, ако јадете салата од цвекло и потоа месо – брзо ќе станете сити, а процесот на варење ќе биде брз.

За да ги почувствувате сите позитивни ефекти од цвеклото, вклучете го што е можно побрзо овој производ во вашата секојдневна исхрана.

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Сите пијат вода со лимон, но ова овошје е едноставно „магично“ – еве како да си направите енергетски еликсир

Сите пијат вода со лимон, но ова овошје е едноставно „магично“ – еве како да си направите енергетски еликсир

Истражувањата покажуваат дека сувото грозје е корисно и за крвниот притисок и за кардиоваскуларното здравје. Во народната медицина постојат различни природни пијалоци кои благотворно делуваат на организмот. Често слушаме за тоа колку е добро водата да се пие со лимон,...

Зеленчук делотворен при слабеење

Зеленчук делотворен при слабеење

Следат шест од најпогодните зеленчукови плодови коишто стручњаците ги препорачуваат во исхраната кога главната цел е губење тежина. Зеленчукот е богат со витамини и минерали, а обично содржи и влакна што помагаат човекот подолго да се чувствува сит. Дополнително,...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...