Тавче – гравче на стар скопски начин

Мај 5, 2019 | Македонска Кујна

Состојки:

  • 350 грама грав
  • 3 суви црвени везени пиперки
  • 1 свеж патлиџан (може замена сушен црвен патлиџан)
  • 3 парчиња кромид
  • 6 чешниња лук
  • Масло за јадење
  • 1 лажица суво нане
  • Мелен црвен пипер
  • Сол

Подготовка:
Гравот се кисне во топла вода околу 2 часа и потоа се вари на тивок оган.

Варениот грав се префрла во земјена тава каде се дотура нане, сол и потоа се посипува со запршката подготвена со 1 кромид, масло и мелен црвен пипер.

Целата смеса се меша со лажица. Потоа одозгора се редат двата кромида пресечени на половина во форма на круг.

Исто така и патлиџанот се сече на половина, чешнињата лук и пиперките се ставаат цели.

Малку сол се посипува и врз самиот зеленчук.

Се подготвува уште една запршка само со масло и црвен пипер и врела се прелива со лажица врз сите парчиња од зеленчукот.

Се пече на 250 степени околу 1 час.
Добар апетит!

Рецепт за полнети печени патлиџани кои ќе ве одушеват со неверојатниот вкус

Рецепт за полнети печени патлиџани кои ќе ве одушеват со неверојатниот вкус

Вкусно и визуелно многу привлечно јадење – полнетите печени домати се вистинска рапсодија на вкус, боја и арома, а сите ќе уживаат во оваа комбинација. Кускусот е храна која се добива од здробена тврда пченица и е многу популарна храна во кујните на арапските земји....

Без кори, ги мешате сите состојки и ја ставате во плех: Едноставен рецепт за шпанска пита кој на сите им успева од прва

Без кори, ги мешате сите состојки и ја ставате во плех: Едноставен рецепт за шпанска пита кој на сите им успева од прва

Доколку сакате брзи, солени пикантерии тогаш овој рецепт ќе ве купи на прво залче. Кога станува збор за пикантериите во омилените се вбројуваат питата, мафините, кифличките, но и шпанската пита за која многумина велат дека е совршен спој на најубавите состојки....

Сите сакаме да го јадеме, а знаеме дека е калоричен: Има една тајна за да направите здрав и вкусен помфрит

Сите сакаме да го јадеме, а знаеме дека е калоричен: Има една тајна за да направите здрав и вкусен помфрит

Помфритот е идеален додаток за хамбургери или друго месо на скара. Сепак, многу луѓе го јадат и како главно јадење, со малку салата. Но, поради начинот на подготовка кој бара пржење во големи количини масло, помфритот е меѓу намирниците кои воопшто не се најздравиот...

Без квасец и јајца, готови за 15 минути: Рецепт за домашни КРОФНИ кои се топат во устата

Без квасец и јајца, готови за 15 минути: Рецепт за домашни КРОФНИ кои се топат во устата

Ако размислувате со што да се почестите по напорен ден на работа, имаме идеја. Овие домашни крофни имаат вкус исто како оние од пекарницата, а одличната работа е што можете да ги направите дома за само 15 минути. Една мерка ќе направи 35 крофни, па размислете веднаш...