Подгответе го овој вкусен колач со јагоди затоа што баш сега е нивното време…
Потребно е:
- 6 жолчки
- 6 лажици шеќер
- 6 лажици млеко
- 6 лажици масло
- 6 лажици брашно
- 1 прашок за печиво
- 3 лажици какао во прав
за филот:
- 750 г млеко
- 250 г шеќер
- 3 пудинзи од јагода
- 6 белки
- 9 лажици шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- околу 600 г јагоди
- 2 шлаг-креми од јагода
Подготовка:
Изматете ги жолчките со шеќерот, млекото, маслото, какаото, брашното и прашокот за печиво. Оваа смеса сипете ја во тава обложена со хартија за печење и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 Целзиусови степени.
Проверете дали е печен колачот со чепкалка за заби. Кога ќе го боцнете колачот во рерна со чепкалката, ако ја извадите сува од колачот, тоа значи дека колачот е печен и извадете ја тавата од рерна.
Од млекото, шеќерот и пудинзите од јагода подгответе пудинг.
Во еден сад со миксер изматете ги белките со 8 лажици шеќер и 1 кесичка ванилин шеќер во цврсто шне.
Шнето додадете го во врелиот пудинг и изматете го убаво со електричен миксер за да ги соедините состојките. Оставете да се излади.
Јагодите исечкајте ги ситно и додадете ги во горната изладена смеса. Вака подготвениот фил прелијте го преку кората и распоредете го еднакво.
Изматете две шлаг-креми од јагода и нанесете ги најодозгора на колачот.
Украсете по желба.