Праска колач – неодоливо декоративен и вкусен

Авг 16, 2019 | Десерти

Состојки за тесто:

  • 3 мали филџанчиња масло
  • 2 мали филџанчиња млеко
  • 2 мали филџанчиња шеќер
  • 3 јајца
  • 1 прашок за печиво
  • брашно по потреба

Состојки за декорација:

  • 1 екстракт од лимон
  • 1 екстракт од малина
  • малку шеќер
  • малку млеко

Состојки за фил:

  • 2 лажици какао
  • малку млеко
  • 2 лажици мелени ореви, бадеми или лешници

Подготовка:

Од сите состојки за тесто се замесува меко тесто, од кое се прават топчиња кои треба да се со иста големина.

Топчињата се редат во плех обложен со хартија за печење и се печат во рерна 30 минути на 185 степени.
Откако ќе се изладат, со лажица убаво им се вади средината која се меша со какаото, млекото и мелените јаткасти плодови сѐ додека се добие кашеста смеса – фил.

Потоа половина од топчињата се макнуваат во екстрактот од лимон растворен со малку млеко, а останатата половина во екстрактот од малина исто растворен со малку млеко.
Добиените обоени половинки од праските се лепат едни со други (една половина жолта и една половина црвена) со помош на приготвениот фил и потоа се прпелкаат во кристален шеќер.
Се оставаат малку на собна температура и потоа се послужуваат.
Добар апетит!

Магичен колач од само 2 состојки: Не може да биде поевтино, побрзо и повкусно

Магичен колач од само 2 состојки: Не може да биде поевтино, побрзо и повкусно

Чоколадна торта со само две состојки ќе ве воодушеви. Не бара многу време за подготовка, нема комплицирани состојки и се што ви треба е малку добра волја, чоколадо и јајца. Што се однесува до чоколадото, слободно изберете според ваш вкус. Никогаш побрзо и никогаш...

Десерт што ќе ви се допадне: Чоколаден чизкејк (РЕЦЕПТ)

Десерт што ќе ви се допадне: Чоколаден чизкејк (РЕЦЕПТ)

Едно парче нема да ви биде доволно СОСТОЈКИ: 300 гр мелени бисквити четири лажици путер лажица какао во прав две лажици мед ЗА ФИЛ: 700 гр маскарпоне сирење чаша слатка павлака чаша шеќер една лажичка скроб три поголеми јајца екстракт од ванила една лажица сок од...

Три рецепти за здравo и густo веганско топлo чоколадo

Три рецепти за здравo и густo веганско топлo чоколадo

Ретко кој може да и одол Ретко кој може да и одолее на чоколадото,особено на омилениот пијалок,топлото чоколадо,кое толку убаво грее и теши кога надвор е студено и темно. Штом зимата тропне на врата и температурите нагло паднат,се отвора апетитот за мрсна и слатка...

Неодоливо вкусни, се топат во устата

Неодоливо вкусни, се топат во устата

Растопете го путерот. Изматете ги јајцата во сад, додадете шеќер, сол, путер и пирето од тиква. Изматете ја смесата со миксер. Измешајте брашно со прашок за пециво и додадете млеко. Ако смесата е премногу тенка или густа, по потреба можете да додадете уште малку...