Откријте што точно се случува со вашето тело кога јадете луто

Дек 2, 2018 | Совети

Иако конзумацијата на овој зачин понекогаш е болно искуство, луѓето ширум светот и натаму уживаат во него.

Ефектите кои лутиот сос ги има на човековото тело се движат од многу добри (го забрзува метаболизмот) од многу незгодни.

Нутриционистите истакнуваат дека лутото ја ублажува надуеноста на цревата, ја забрзува циркулацијата и метаболизмот, штити од бактерии, вируси и габи, но е и одличен афродизијак.

-Поради забрзаната циркулација може да дојде до зголемен крвен притисок, па за тоа треба да внимавате. Кога се јаде луто доѓа до зголемено лачење на плунка и секрет, вдишувањето се продлабочува, а сето тоа поволно делува кај астматичарите кои боледуваат од акутни респираторни инфекции, објаснуваат нутриционистите.

Во продолжение прочитајте кои се последиците

Ги стимулира рецепторите за болка на вашиот јазик

Го збунува вашиот мозок

Ја зголемува телесната температура

Го зголемува дотокот на крв во желудникот

Го зголемува лачењето на плунка

Зголемена циркулација на крвта

Го продолжува животот

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

Сос од печурки: Оди со месо и риба, а се прави брзо и лесно

На загреано масло пропржете ситно сечкан кромид, па додајте измиени и исчистени печурки, сол и бибер. Се покрива со топла вода и се динста во покриена тава додека не омекнат печурките. Посебно измешајте ги брашното, павлаката и ситно сечканиот магдонос, па прелијте ги...

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Како настануваат дупките во швајцарското сирење?

Производителите на ова посебно сирење ја користат бактеријата „Propionibacterium shermanii“ Швајцарското сирење има цврста, тврда маса, сладок вкус, а многу малку сол во споредба со другите сирења… Но, се чини, најпознато е по своите дупчиња. Марк Џонсон од Центарот...

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Во одреден степен, млекото подобро ја гаси жедта од водата

Кога човек е жеден, обично зема чаша вода, но овој основен напиток во човековиот живот, не е она што најделотворно го рехидрира телото, посочува научен труд на шкотскиот Универзитет на Сант Андрас. Шкотските истражувачи открија дека водата, обична или газирана, доста...

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

ВНИМАВАЈТЕ СО СОЛТА: Зголемениот внес е опасност за развој на атеросклероза и кај луѓе со нормален крвен притисок

Зголемениот внес на сол во телото е значаен фактор на опасност за развој на атеросклероза, дури и кај луѓе со нормален крвен притисок, посочува ново истражување спроведено во Шведска. Солта е штетна и пред развој на висок крвен притисок, вели написот објавен во...